Podgrevanjem hrane u mikrotasnoj rerni u plastičnoj posudi rizikujete svoje zdravlje, upozorio je profesor sa Univerziteta u Melburnu dr Mark Grin.
On objašnjava kako su plastične posude sastavljene od plastifikatora koji im daju savitljiv i mekan oblik. Uobičajeni plastifikatori koje koriste proizvođači su bisfenol A, takođe poznat kao BPA, i ftalati. Oni se često koriste i u drugim svakodnevnim artiklima kao što su toaletne potrepštine i konzervirana hrana. Ali poznato je da plastifikatori utiču na reproduktivni sisitem i povezuju se s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, astme i gojasznosti.
– Plastifikatori bi mogli smanjiti broj spermatozoida kod muškaraca i broj jajnih ćelija kod žena. Stope pobačaja takođe se povećavaju prekomernom izloženošću plastifikatorima – navodi dr Grin za Daily Mail Australia.
– Mrlja na posudama je znak da se plastika otopila. Plastična jedinjenja predstavljaju ozbiljnu opasnost, a pronađeni su u brojnim proizvodima koji bi iznenadili potrošače. Mogu se naći u limenkama, računima, plastičnim flašama, proizvodima za ličnu njegu, šamponima ili regeneratorima – nabraja dr Grin.
Oko 95 odsto ljudi ima merljive nivoe BPA u urinu.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.