Pripremni radovi na četvrtom novosadskom mostu (VIDEO)

NOVI SAD – Novi Sad bi za dve i po godine trebalo da dobije novi, četvrti most preko Dunava. Na sremskoj strani grada u toku su pripremni radovi na gradnji pomoćne konstrukcije potrebne za izgradnju stubova mosta.

Ekipa portala Vojvodina uživo bila je terenu, a kako napreduju radovi, pogledajte u videu:

Četvrti most preko Dunava se gradi u nastavku Bulevara Evrope, preko Šodroša, i spaja Novi Sad sa Sremskom Kamenicom.

Posao je vredan 175,5 miliona evra.

most
Foto: PrintScreen

Novi most preko Dunava je tzv. ekstrados most, dužine 880 metara čija je glavna uloga da rastereti postojeće mostove preko Dunava u gradu.

most
Foto: PrintScreen
Budući izgled mosta

Ekstrados most je hibridna struktura betonskog segmentnog mosta sa kutijastim profilima i mosta sa kosim zategama.

Prednost ovakve vrste mostove je što dozvoljavaju da piloni budu niži u odnosu na klasične mostove sa kosim zategama.   

Projekat se sastoji od glavnog puta na vijaduktima i sporedne trase, a putevi se međusobno spajaju sa šest rampi.

Na celoj trasi postoji 5 saobraćajnih petlji, dok se sporedni put sastoji od gradskog i sabirnog puta koji su paralelni sa vijaduktima.

Novi most će krenuti da se se diže iznad nivoa terena pre kružnog toka na kojem se ovaj bulevar ukršta sa Bulevarom patrijarha Pavla i Bulevarom cara Lazara. Dalje most na stubovima nastavlja preko novog kružnog toka sa Heroja Pinkija i potom kod Šodroša prelazi Dunav i završava se na obilaznici u Sremskoj Kamenici.

Dužina glavnog gradskog puta na vijaduktu iznosi 1.387 metara, a aerodinamički oblik poprečnog preseka primenjuje se da bi se postigao prirodniji izgled.

Širina ploče mosta na Dunavu iznosi 29,4 metra i sastoji se od četiri saobraćajne trake u oba pravca kao i biciklističkih i pešačkih staza na obe strane.

Slobodni profil je 150 x 9,5 metara, a donji deo nosača pruža lep pogled dok se most posmatra za vreme plovidbe, kaže se u klipu koji potpisuje China Road and Bridge Corporation.

Novi Sad trenutno ima tri mosta preko Dunava. Pored četvrtog mosta, u izgradnji je i peti most, sa ciljem da se rasterete već postojeći mostovi i utiče na bolje povezivanje i razvijanje sremske strane Novog Sada.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: