logo transparend vojvodina uzivo

Priča o hotelu Majer i njegovom značaju za srpski narod (Video)

Jedan od najznačajnijih objekata za srpski narod nalazi se na Trgu slobode, na broju 5, a u pitanju je dvospratna zgrada, poznata pod imenom „Grand hotel Majer“ izgrađena 1893. godine.

Na ovom mestu se nalazila kafana „Zeleni venac“, koja se prvi put pominje još 1754. godine, kada je zabeleženo da je otvorena u kući kapetana Save Nikolića.
Zgrada je za ono vreme bila prostrana, sa tri sobe, dve komore i kuhinjom na spratu i kafanom u prizemlju. Obnovljena je 1769. godine, za tadašnjeg vlasnika Senatora Pouzija. U kafani „Zeleni venac“ igrao se bilijar, koji je bio veoma popularan tih godina, pa su često organizovani turniri u ovoj igri. Osim toga, točila se kafa, a oko 50 gostiju moglo je da ruča na ovom mestu.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Hotel je bio znatno oštećen za vreme bombardovanja Novog Sada 1849. godine, pa je obnovljen 1852. godine. Tada su izvršeni obimni radovi, pa je u znatnoj meri proširen, te je dobijeno čak 20 gostinskih soba, četiri štale, dva magacina i podrum.

Međutim, pred kraj 19. veka, ova zgrada je u velikoj meri izgubila stari sjaj, a gosti su počeli da je zaobilaze, pa je srušena i na njenom mestu se odmah pristupilo izgradnji novog zdanja.

Gradnja novog velikog i luksuznog hotela na ovom mestu je završena 1893. za vlasnike Emerliha i Reginu Majer, pod imenom „Grand hotel Majer“.

Nova zgrada je imala dva sprata i dvoslivni krov, na kome se nalazila veoma upečatljiva kupola. U prizemlju glavne fasade su polukružno završeni otvori i rustično obrađeno zidno platno.

Središte fasade je naglašeno rizalitom, spratovi su povezani vertikalama udvojenih pilastera, koji okružuju balkon na prvom spratu i trodelne otvore na oba sprata. Desno i levo od rizalita su po četiri vertikale otvora.

Foto: Gradske Info

Na ravnim površinama fasade nalazi se raznovrsna ornamentalna dekoracija, u vidu ženskih i muških maski, listova biljaka, plodova i školjki.

Lazar Dunđerski je otkupio hotel 1916. godine, a 25. novembra 1918. godine u velikoj sali hotela je održana Velika narodna skupština prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.
Naime, 25. novembra 1918. godine, u Grand hotelu Majer okupilo se 757 poslanika iz 211 opština Banata, Bačke i Baranje (najviše Srba – 578, zatim 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 3 Šokca, 2 Hrvata, ali i 6 Nemaca i 1 Mađar). Tom prilikom, Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji donela je aklamacijom odluku o otcepljenju od Ugarske i priključenju Srbiji.

Velika narodna skupština bila je veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna i da je postojalo opšte pravo glasa. Posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam, i to prvi put u Evropi.

Foto: Wikimediacommons

Osim toga, Velika narodna skupština je izrazila i očekivanje da će doći do stvaranja zajedničke jugoslovenske države, te formirala Veliki narodni savet i Narodnu upravu, kao organe vlasti na prostoru Banata, Bačke i Baranje.

Pre nešto više od jednog veka, stvorena je nova realnost i ispisane su stranice istorije koje nam danas služe na čast i ponos. Ostvaren je vekovni san našeg naroda o ujedinjenju, osvojena je dugo sanjana sloboda i postavljeni su snažni temelji za budućnost.

Svakog 25. novembra, Grad Novi Sad odaje poštu slavnim precima i tradicionalno obeležava ovaj datum, značajan za državu Srbiju i celokupan srpski narod.

Nakon prvog svetskog rata ime mu je promenjeno u Hotel „Sloboda“, a 1924. godine u dvorištu hotela otvoren je bioskop Odeon.
Posle Drugog svetskog rata bioskop je promenio ime u „Slavica“, po prvom posleratnom domaćem filmu.

Hotel je radio sve do 1953. kada je pretvoren u Dom JNA, a bioskop u dvorištu postao poznat kao „Bioskop Doma JNA“.

Danas se u ovoj zgradi nalazi banka.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.