Prevrnuti kolač sa šljivama kao prava poslastica u toplim danima: Desert koji će vas “oduvati”

Trenutno je sezona šljiva i sa njima možete štošta uraditi. Mogu završiti u kazanu, u džemu, ali ih i možete zamrznuti i upotrebiti ih za kolače, baš kao ovaj. Recept za prevrnuti kolač sa šljivama će vas lepo osvežiti u ovim danima.

Sastojci za prevrnuti kolač:

170 g putera
170 g šećera
170 g brašna
3 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
nekoliko šljiva + 1 kašika šećera

Priprema prevrnutog kolača:

Odaberite tepsiju u kojoj ćete peći kolač, pa ga obložite papirom za pečenje i ostavite ga po strani.

Šljive operite i izvadite koštice i takođe i njih ostavite po strani.

U činiji umutite puter sobne temperature i šećer sve dok se ne sjedine i ne postane svetla smesa. Onda dodajte jedno po jedno jaje muteći sve dok se postepeno ne sjedinjuju svi sastojci. Tek onda ubacite ekstrakt vanile i promešajte špatulom.

Brašno prosejte pa lagano ubacujte u smesu sve dok ne dobijete glatko testo. Prebacite testo u spreman pleh pa poravnajte vrh. Šljive, koje ste prepolovili dok ste vadili koštice iz njih, stavite sa “kožom” ka testu malo ih pritiskajući. U zavisnosti od toga kakav vam je kalup, možete ređati u tri reda po tri komada. Kada poređate šljive, pospite kašiku šećera po njima.

Pecite na 180 stepeni oko 35 do 45 minuta sve dok kolač ne porumeni i dok šljive ne promene boju. Kada ispečete kolač, ostavite ga malo u rerni da se ohladi pre nego što iznesete da poslužite.

Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda.

Prijatno!

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.