Prethodne nedelje u Zrenjaninu najavljeni veliki infrastrukturni radovi, obeležen Praznik grada i dodeljeno 40 dodatnih auto sedišta za bebe

ZRENJANIN – Prethodnih dana u Zrenjaninu je obeležen Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Praznik grada, kao i dan Banatske brigade, najavljena su nova infrastrukturna ulaganja u naseljenom mestu Lazarevo, ali i raspisan Javni konkurs  za sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica u 2023. godini.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je uručio još 40 auto sedišta za bebe koje su rođene u zrenjaninskom porodilištu, ali i zlatne dukate bebama koje su rođene na dan Praznika grada, 17. novembra.

Takođe, gradonačelnik Salapura je uputio čestitku ženama preduzetnicama, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ženskog preduzetništva.

Praznik grada Zrenjanina, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, obeležava se danas nizom prigodnih programa i ceremonija.

Na sto petu godišnjicu od oslobođenja, na Trgu slobode je, osim polaganja venaca od strane više delegacija, služen i pomen oslobodiocima, a nastupio je i reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

U ime Grada Zrenjanina, prisutnima se na Trgu slobode obratio gradonačelnik Simo Salapura, istakavši da je 17. novembar 1918. godine bio poslednji dan Austrougarske vladavine na ovim prostorima.

Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležen je i u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza”, kao dan Banatske brigade Vojske Srbije. Već nekoliko godina, Grad Zrenjanin i njegov garnizon zajednički slave jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac, uz čestitke pripadnicima Banatske brigade, rekao je da je oslobođenje grada u Prvom svetskom ratu jedan od najznačajnijih datuma u njegovoj istoriji. Ukazao je da upravo Vojska Srbije, sve njene jedinice i pripadnici, neguju danas i čuvaju tekovine blistavih ratnih pobeda na nizu frontova tokom Prvog svetskog rata.

“Ponosimo se tom našom slavnom istorijom, baš kao što možemo da budemo ponosni i na našu Vojsku Srbije. Ističemo i ovoga puta izuzetnu saradnju između garnizona, Banatske brigade i Grada Zrenjanina. Prisustvo vojske u nekom gradu nije samo strateški važno, već ono govori i o ekonomskom i svakom drugom značaju koji takav grad ima”, kazao je, između ostalog, zamenik Santovac.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je Lazarevo, dvadesetu odrednicu u okviru drugog ciklusa aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Nakon sastanka i razgovora s predstavnicima mesne zajednice, gradonačelnik je razgovarao i s jednom od najtalentovanijih srpskih atletičarki Dunjom Sikimom, a posetu Lazarevu završio je obilaskom Osnovne škole “Slavko Rodić”.

Gradonačelnik jesastanak ocenio kao konstruktivan i kao najznačajniju investiciju u ovom trenutku pomenuo nastavak radova na izgradnji kanalizacione mreže u tom selu.

“Radovi se izvode u okviru faze 1, naredne godine nastavljamo s fazom 2, koje zajedno čine priključak na izgrađeni kolektor, a u budžetu su obezbeđena sredstva i za ovu i za narednu godinu. Očekuje nas na proleće naredne godine asfaltiranje Ulice Alekse Bojovića, kapitalna investicija koju sprovodimo u okviru Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za asfaltiranje na teritoriji Grada Zrenjanina, a do kraja godine očekujemo da bude završena i javna nabavka u vezi sa čišćenjem divlje deponije na obodu sela, ukupne vrednosti 25 miliona dinara”, rekao je gradonačelnik i dodao da je Lazarevo naselje u kom se odvija aktivan društveni i sportski život.

Akcija dodele auto-sedišta za bebe rođene ove godine u zrenjaninskom porodilištu realizovana je u Baroknoj sali Gradske kuće  i tom prilikom dodeljeno je još 40 sedišta. Ovu akciju, tradicionalno, već deset godina, organizuju Grad Zrenjanin i Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina.

Dodela auto-sedišta za bebe, osim sa aspekta sigurnosti i povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, predstavlja i pomoć Grada Zrenjanina u ostvarivanju roditeljstva, te se svrstava i u mere pronatalitetne politike.

U okviru ove akcije tokom 2023. godine uručeno je 250 auto sedišta.

Na inicijativu gradonačelnika Sima Salapure, Grad Zrenjanin ove godine po prvi put dodelio je zlatnike sa grbom grada deci rođenoj na Praznik grada, 17. novembar.

Gradonačelnik je zahvalio roditeljima koji su došli sa svojim bebama na prijem u njegov kabinet, istakavši da je ovo jedan od lepših dana u poslu kojim se bavi.

“Što se tiče podsticaja roditeljima, podsetiću da smo na skupštinskoj sednici doneli odluku da od 1. januara 2024. godine, naknada za prvorođeno dedete umesto 50 hiljada bude 60 hiljada dinara, a za drugo i svako naredno dete umesto 35 hiljada bude 45 hiljada dinara. Takođe, radimo na pripremi projektno – tehničke dokumentacije, odnosno dokumentacije za raspisivanje tendera. Novac je obezbeđen, a u pitanju je novi vrtić na Bagljašu za jaslenu grupu i očekujemo do nove godine raspisivanje tendera, a početak radova na proleće”, rekao je još gradonačelnik Salapura.

Grad Zrenjanin i Nacionalna služba za zapošljavanje- Filijala Zrenjanin raspisali su Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica u 2023. godini – LAPZ tehnička podrška

Javni radovi na kojima se radno angažuju nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, realizuju se u cilju očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.