Preokret u Haitiju: Predsednika su ubili supruga i premijer, prvo hteli da ga otmu, a onda se predomislili

Cilj je bio da na njegovo mesto dovedu nekog drugog

Sudija na Haitiju koji je bio zadužen za istragu o atentatu na predsednika Žovenelja Moiza optužio je za ubistvo pedesetak ljudi, uključujući njegovu udovicu i bivšeg premijera.

Moiz se tim povodom oglasila na društvenim mrežama, gde je kritikovala „nepravedna hapđenja“ i „politički progon“, dok je portparol premijera saopštilo da je sudija nezavisan i da „ima slobodu da izda nalog u skladu sa zakonom i svojom savešću“.

Do atentata je došlo kada su naoružani napadači provalili u Moizovu spavaću sobu u Port o Prensu 7. jula 2021. godine.

Nakon atentata, bivši premijer Žosef tvrdio je da je defakto naslednik Moiza, dok trenutni premijer Arijel Anri tvrdi da Žosef zloupotrebljava pravosudni sistem radi progona protivnika.

Odvojeni slučaj o ubistvu Moiza vodi se u Majamiju, gde se šest od 11 optuženih izjasnilo krivim za udruživanje radi slanja kolumbijskih plaćenika da otmu Moizea. Taj plan se u poslednjem trenutku promenio u zaveru za njegovo ubistvo.

Urotnici su, kako navode SAD, nastojali da zamene Moiza haićansko-američkim pastorom Kristijanom Emanuelom Sanonom.

Anri je imenovan na položaj premijera nekoliko dana pre atentata i obećao je održavanje izbora, ali su oni odloženi zbog razornog zemljotresa i rastuće moći naoružanih kriminalnih grupa.

Procenjuje se da bande sada kontrolišu većinu glavnog grada, a Kenija se sprema da vodi međunarodne snage koje je ratifikovao UN za potporu haićanskoj policiji premda su zemlje oprezne u pogledu dobrovoljne podrške zbog ranijih zlostavljanja stranih misija i optužbi protiv Anrijeve vlade.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.