Predloženim rebalansom budžet AP Vojvodine za 2023. godinu uvećan za 6,2 milijarde dinara

NOVI SAD – Pokrajinska vlada utvrdila je danas predlog drugog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 122,9 milijardi dinara i povećan je za 6,2 milijarde u odnosu na prethodni rebalans.

Razlog za drugi rebalans budžeta, za relativno kratko vreme, jeste povećan obim budžetskih sredstava, kao rezultat većih prihoda od poreza na dobit.

U poređenju sa početnim budžetom za 2023. godinu, koji je iznosio 108,5 milijardi dinara, obim pokrajinskog budžeta povećan je za preko 13 odsto, odnosno za 14,4 milijarde dinara.

Kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, predloženim rebalansom iznosi 45,5 milijardi dinara, i povećan je za 4,3 milijarde u odnosu na aktuelni budžet.

Fiskalni deficit uspostavljen je na nivou od 10,19 milijardi dinara. U odnosu na aktuelni budžet, ukupan fiskalni deficit povećan je nominalno za 28,45 miliona dinara. U odnosu na tekuće prihode – fiskalni deficit je smanjen sa 9,64 odsto na 9,13 odsto u odnosu na iznos prihoda.

Za zdravstvo je planirano dodatnih 1,65 milijardi dinara, i to za: opremanje Kamenice 3 s PET centrom – 1,2 milijarde dinara, nabavku medicinske i nemedicinske opreme za Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju, magnetne rezonance za Opštu bolnicu u Subotici, a povećana su i kapitalna ulaganja u razvoj kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Pola milijarde dinare biće usmereno gradovima i opštinama za saniranje posledica nevremena – Gradu Novom Sadu 250 miliona, Opštini Bačka Palanka 100 miliona, dok je po 50 miliona dinara pomoći izdvojeno za Sremsku Mitrovicu, Šid i Rumu.

Direkciji za robne rezerve AP Vojvodine opredeljeno je 100 miliona dinara za nabavku građevinskog materijala i agregata za struju za hitnu nabavku u uslovima vanrednih situacija.

Povećani su i podsticaji u privredi za nabavku nove opreme i za jačanje garantnog potencijala Garanicijskog fonda. Novac je planiran i za jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća, socijalnog preduzetništva i poslovnih inkubatora.

U oblasti poljoprivrede i vodoprivrede dodatnih 450 miliona dinara izdvojeno je za uređenje i održavanje kanalske mreže hidrosistema Dunav–Tisa–Dunav, povećanje kapaciteta za navodnjavanje i za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta.

Dodatnih 405 miliona dinara opredeljeno je za modernizaciju infrastrukture i unapređenje programa usluga koje pružaju ustanove socijalne zaštite.

U oblasti saobraćaja biće podržana izrada projektno-tehničke dokumentacije za saobraćajnu infrastrukturu, s ciljem povećanja bezbednosti na putevima (obilaznica na trasi autoput E-75-petlja Sever – Novi Sad – Veternik – Futog – Begeč – Gložan – Čelarevo – Bačka Palanka i državni put IIa reda broj 102 – od buduće obilaznice oko Temerina do Bečeja). Obezbeđen je i novac za projektovanje i uređenje zona škola i zona usporenog saobraćaja, rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture i pešačkih i biciklističkih staza, kao i za formiranje katastra puteva drugog reda.

Više novca izdvojeno je i za razvoj turizma kroz subvencije preduzećima, ukupno 195 miliona dinara. Planirano je i 170 miliona dinara za sanaciju, rekonstrukciju i opremanje Informacionog centra na Iriškom vencu.

Planirana su i dodatna ulaganja u opremanje sportskih objekata, fiskulturnih sala i trenažnih centara, zatim za projekte razvoja sporta i sportskih klubova koji se takmiče u najvišim sportskim rangovima, kao i za projekte omladinske politike.

U oblasti kulture i zaštite kulturnog nasleđa biće finansirani radovi na hidroizolaciji i klimatizaciji Arhiva Vojvodine, zatim završetak radova na potkovičastoj kuli Vršačke kule. Obezbećen je i novac za obnovu krova i fasade na objektu Srpske pravoslavne crkve u Loku i krova na crkvi Svetog Luke u Kupinovu.

Dodatna sredstva planirana su i za podršku ustanovama visokog obrazovanja i studentskog standarda, kao i za i unapređenje bezbednosti učenika u osnovnim i srednjim školama.

Obezbeđen je i novac za saniranje štete, koja je tokom vremena nastala na objektima visokoobrazovnih ustanova. Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biće usmereno 14,4 miliona dinara, Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“ u Sremskoj Mitrovici osam miliona dinara. Za saniranje štete na objektu Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu planirano je 4,7 miliona dinara.

Biće podržani i projekti u oblastima zaštite životne sredine, urbanističkog planiranja, razvoja i modernizacije komunalne infrastrukture.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.