Predavanja o postporođajnoj depresiji u Domu zdravlja

NOVI SAD – Medicinski radnici iz Doma zdravlja „Novi Sad” pokrenuli su projekat „Prevencija, prepoznavanje i tretman postpartalne depresije”, s obzirom na to da je ova bolest savremenog doba zastupljena kod 15 odsto trudnica, odnosno porodilja, objasnila je načelnica ginekologije u toj ustanovi dr Ljiljana Stanišić.

– Cilj je upoznavanje i senzibilizacija trudnica, očeva, ali i bliskog okruženja za postporođajnu depresiju, pri čemu se govori i o značaju mentalnog zdravlja roditelja, podiže se svest o komplikacijama koje nose trudnoća i postporođajni period, ali se ukazuje i na važnost prepoznavanja i priznavanja nastalih promena, kako kod žena, tako i kod budućih očeva – rekla je doktorka Stanišić, koja je, inače, i koordinatorka projekta. – Kroz predavanja ih upoznajemo sa svim kanalima podrške, počevši od sestara u Školici za trudnice, preko patronažnih sestara i izabranih lekara ginekologa, a po potrebi do psihologa ili psihijatra.

Kako kaže, u projekat, zamišljen u vidu predavanja tokom redovnih aktivnosti u Reproduktivnom centru, u Almaškoj ulici, planirano je da se uključi 300 trudnica koje pohađaju Školicu i njihovi partneri. Uz doktorku Stanišić, na pomenutu temu tokom ovog i narednog meseca govore diplomirana psihološkinja iz Službe medicine rada Doma zdravlja „Novi Sad” Tanja Vasin i visoka strukovna medicinska sestra Tanja Gaćeša.

Znaci na koje treba obratiti pažnju

Kako je objasnila psiholog Tanja Vasin, simptomi postporođajne depresije mogu biti emocionalne prirode ili se manifestovati u ponašanju. To su tuga, apatija, razdražljivost, ljutnja, osećaj krivice, beznadežnosti i bezvrednosti, nisko samopoštovanje, kao i problem u povezivanju sa bebom i zanemarivanje deteta, emocionalna iscrpljenost i tupost. Nažalost, prisutne su i misli o samopovređivanju ili suicidu, te gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, često plakanje, panični napadi, poremećaj sna i apetita, socijalna izolacija i osećaj konstantnog umora.

– Na predavanjima im ponudimo da urade i psihološki test depresivnosti, s obzirom na to da nije retka već u trudnoći – priča Tanja Vasin. – Naša misija je da budućim roditeljima ukažemo na razliku između fiziološke pojave postporođajne tuge, odnosno „bebi bluza”, i postporođajne depresije kao psihijatrijske kategorije. Ako simptomi traju duže od dve nedelje, ukazuju na moguću depresiju.

Prema njenim rečima, velika su očekivanja kako same žene, tako i okoline, što sa sobom nosi brojne emocije. Bitno je da žene znaju da o tome mogu govoriti bez straha i predrasuda.

– Bilo mi je jako korisno ovo, kao i sva ostala predavanja u Školici za trudnice – kaže jedna od budućih mama Ivana Šender. – Malo sam i sama istraživala, te mi ovo nije strana tema, ali će mi informacije dodatno pomoći da svoje ukućane, partnera i prijatelje uputim u problematiku./

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.