Aforizmi dece i mladih na konkursu lista „Neven”

NOVI SAD – „Nevenove” nagrade za najbolje male aforističare dodeljene su juče u Novosadskom kulturnom dečjem centru (NSDKC), a prva je pripala učenici OŠ „Stefan Nemanja” u Nišu Jovani Glidžić.

Druga nagrada otišla je u ruke učenice OŠ „Jovan Sterija Popović” u Vršcu Jovane Čarkić, dok su treće mesto ravnopravno podelili učenik OŠ „Nikola Tesla” u Rakovici Đorđe Živković i učenica petog razreda novosadske Osnovne škole „Ivan Gundulić” Mila Vojnović.

Na prvi „Nevenov” konkurs za aforizme za decu i mlade, povodom stogodišnjice rođenja Dušana Radovića, prijavilo se više od stotinu đaka viših razreda osnovnih škola iz Srbije i regiona.

– Konkurs je trajao pola godine, odziv je bio fantastičan, a posao žirija pretežak – rekla je urednica lista za decu „Neven” Jelena Dopuđ. –Odlučili smo i da dodelimo i jednu posebnu nagradu učenici drugog razreda OŠ „Gavrilo Princip” u Zemunu Maši Marčić, čiji su nas aforizmi posebno oduševili.

Foto: PrtSc/ Facebook/list za decu Neven

Novosađanku Milu Vojnović na konkurs je prijavila majka, a pisanju ju je učila baka, rekla je ona za „Dnevnik”. Dodeli nagrade prisustvovalo je celo njeno odeljenje, koje je posebno podržava u nameri da bude spisateljica, ali i glumica kada poraste.

– Pišem i kada sam tužna, i kad sam srećna, zabeležim sve što mi prođe kroz glavu, svako osećanje, a aforizmi su mi posebno zabavni – objasnila je Mila Vojnović. – Pišem i knjige, koje sama ilustrujem, kao i pesme, recitacije i kratke priče. Od tri aforizma sa kojima sam se prijavila, najdraži mi je „Dobra prilika je kao sladoled sa prelivom od čokolade. Nemoj je nikada odbiti!”

Dobra prilika je kao sladoled sa prelivom od čokolade. Nemoj je nikada odbiti (Mila Vojnović)
Gradska uprava za kulturu podržava rad NSDKC-a, kao i rad lista za decu „Neven”, te je v. d. načelnika te uprave Zorica Šijak istakla da je čast gledati NSDKC kako raste i umnožava svoje programe.

– Uspešno je završen prvi festival aforizama za decu i mlade, nadamo se da će u narednim godinama još više mališana učestvovati u njemu – kazala je Zorica Šijak. – Sve to je uveličano značajnim jubilejom, vekom od rođenja Dušana Radovića. Grad Novi Sad ponosan je na jedinu novosadsku ustanovu kulture koja je u potpunosti fokusirana na razvitak dečjeg stvaralaštva.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: