logo transparend vojvodina uzivo

Potrebno obaviti zaštitu pšenice

Usevi pšenice nalaze se u fazi od kraja bokorenja do prvog kolenca. Trenutno se u usevima može uočiti prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i lisne rđe.

Nivo zaraze useva zavisi od više faktora, od roka setve, gustine sklopa, plodoreda, sortimenta, kvaliteta semena, mineralne ishrane i drugih sprovedenih agrotehničkih mera. Međutim, gotovo da nema parcele na području AP Vojvodine gde nisu prisutni simptomi bolesti i gde nije postignut epidemijski prag štetnosti koji iznosi 10% biljaka sa simptomima bolesti.

Simptomi sive pegavosti lista pšenice se mogu uočiti na gotovo svakoj parceli, a u najzaraženijim usevima procenat biljaka sa simptomima se kreće i do 65.

Simptomi pepelnice žita su takođe u značajnoj meri prisutni u usevima, a procenat zaraženih biljaka se kreće od 10 do 60.

Simptomi lisne rđe su prisutni u dosta različitom intenzitetu, od svega nekoliko procenata zaraženih biljaka do čak 60.

U centralnim i južnim krajevima naše zemlje, usevi su u slabijim fazama razvoja i sa znatno manjim procentom zaraženih biljaka.

Svim proizvođačima pšenice se preporučuje obilazak useva i pregled na prisustvo simptoma bolesti. S obzirom na trenutno stanje koje ukazuje na izuzetno visok nivo zaraze biljnim bolestima, po stabilizaciji vremenskih prilika i čim se omogući ulazak mehanizacije na parcele i temperature dovoljno porastu, kako bi efikasnost fungicida bila na zadovoljavajućem nivou, trebalo bi krenuti sa hemijskim merama zaštite i to najpre useva iz najranijih rokova setve.

Zbog velikih razlika u zdravstvenom stanju po regionima, detaljnije pogledati OVDE.

Video materijal o bolestima pšenice možete da pogledate na Youtube kanalu PIS preporuke.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.