logo transparend vojvodina uzivo

Kolika je korist od IPARD programa?

U Srbiji je u toku realizacija IPARD 2 programa Evropske unije, instrumenta pretpristupne pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, namenjenog unapređenju njihove produktivnosti i konkurentnosti. Vrednost programa je sa nacionalnim učešćem preko 220 miliona evra, a po najavama očekuje se da ove godine počne i aplikacija na sredstva iz IPARD 3 i programa Evropske unije, ukupne vrednosti sa državnim učešćem 378 miliona evra.

Poljoprivredno gazdinstvo Ivana Đukića iz Gospođinaca, bavi se proizvodnjom povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. Imaju zaokružen ciklus proizvodnje, hladnjaču i skladišta za smeštaj robe kapaciteta oko 8.000 tona. Površine pod povrćem su proširene, što iziskuje nova ulaganja u objekte za čuvanje povrća.

– Hladnjaču ćemo finansirati iz IPARD programa, s tim da mi sami prvo finansiramo na početku ulaganja. Dobili smo odobrenje na konkursu preko IPARD-a, mogućnost za investiciju i to treba da realizujemo ove godine. Vrednost investicije je oko milion i dvesta pedeset hiljada evra, a očekujemo maksimalni povrat oko 700 hiljada evra. I to su značajni izvori finansiranja i takve prilike, treba da se iskoriste – kaže Ivan Đukić.

 

Foto: Envato

U okviru IPARD 2 programa, čija je realizacija u toku, poljoprivredna gazdinstva, kako ističe stručni konsultant za IPARD program i Nacionalne mere podrške Aleksandra Krsmanović, su najviše zainteresovana za nabavku poljomehanizacije i izgradnju objekata.

– Najveće interesovanje jeste za nabavku pogonske i priključne mehanizacije, a poslednjih godina sve je veće interesovanje i za izgradnju objekata za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, za smeštaj životinja, za skladištenje poljoprivredne mehanizacije i neki zaključak je da ljudi polako otklanjaju taj strah od obimne dokumentacije za IPARD i odlučuju se da uđu u realizaciju i projekata za izgradnju objekata – kaže Krsmanović.

Recimo i to da poljoprivrednici mogu da koriste kao izvore finansiranja u agraru i podsticajne mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i premije i subvencije Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.