Poslednja stručna vođenja kroz izložbu poklon – Zbirka Dragiše Brašovana

NOVI SAD – U petak u 19.00, kao i tokom vikenda u 13.00 i 17.00 sati održaće se poslednja stručna vođenja kroz izložbu povodom zatvaranja.

Izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana će moći da se pogleda do nedelje, 1. oktobra. Stručno tumačenje izložbe vodiće Ivana Janjić, kustos GMS i autor izložbe.

Svaki predmet Poklon-zbirke Dragiše Brašovana, pored svojih istorijsko-umetničkih karakteristika, čuva i deo priče o načinu života, potrebama i navikama čuvenog arhitekte. Neobične prvobitne namene, a posebno Brašovanove intervencije u enterijeru i sklapanja elemenata u hrabre celine, odražavale su ukus zrelog stvaraoca  koji iza fasade kreira svoj svet.

U tom svetu nežne porcelanske latice sudaraju se sa čvrstom površinom mermera, mesnato akantusovo lišće sa diskretnim romboidnim linijama, jednostavni stubići su graničnici zatalasanim formama, dok sve skupa poigrava objedinjeno svetlošću sa različitih izvora. Svetlost, ključna nematerijalna komponenta enterijera u rukama arhitekte postaje materijal, šarajući površine zidova i tavanica preklopljenim polusenkama i senkama oživljenih predmeta.

Na stručnom tumačenju izložbe publika će biti u prilici da čuje šta je sve činilo magičnim prostor u kome je živeo i stvarao arhitekta Dragiša Brašovan, i zašto je tim Galerije kreirao posebnu prostoriju u završnici izložbe kao svojevrsni omaž velikom arhitekti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: