Posle orkanske oluje prikupljeno hiljade tona polomljenog drveća i granja, Zelenilo najavljuje veliku akciju sadnje drveća

NOVI SAD – Posle udara superćelijskih oluja 19. i 21. jula, prikupljeno je hiljade tona izvaljenih i polomljenih stabala i biorazgradive mase. Od prvog udara superćelijske oluje 19. jula do 7. avgusta Gradsko zelenilo je imalo 2.626 intervencija na teritoriji Novog Sada i prigradskih naselja.

Ogromna količina polomljenog i iščupanog drveća, kao i sve grane i drugi biootpad lagerovani su na kompostnom polju Gradskog zelenila. U udarima orkana oboreno je i polomljeno 2.616 stabala, a na velikom broju stabala su polomljene ili zalomljene grane. U uklanjanju posledica štete Gradskom zelenilu pomažu i druga gradska javna preduzeća i radnici i mehanizacija nekoliko privatnih kompanija iz Novog Sada.

– Naši radnici i radnici preduzeća koja nam pomažu, evo, i treću nedelju zaredom, svakog dana uklanjaju polomljene grane, panjeve, drveće. O kakvim razornim posledicama je reč najbolje svedoči količina granja, iverja, kore, lišća i drugog biootpada koji smo nakon udara orkana 19. i 21. jula prikupili i lagerovali na našem kompostnom polju. Reč je o ogromnoj količini biomase, koja zauzima skoro celi hektar površine. Uz to, treba dodati i stabala polomljenog i izvaljenog drveća čiju će količinu i namenu utvrditi komisija koju će oformiti gradsko veće. Kad se sve sumira, reč je o ogromnoj šteti, ali kako je najavio gradonačelnik Milan Đurić Gradsko zelenilo i grad Novi Sad će od jeseni sprovesti novo ozelenjavanje grada odraslim sadnicama. Naše preduzeće ima kamion za sadnju odraslog drveća, i naš plan je da se posadi najmanje duplo više drveća nego što je stradalo u oluji. Sve detalje o broju sadnica i izboru vrsta drveća utvrdiće tim za ozelenjavanje čije je formiranje najavio gradonačelnik – kaže direktor “Gradskog zelenila” Miloš Egić.

Foto: Gradsko zelenilo

Egić ističe da će Gradsko zelenilo pored interventne sadnje, koja treba da nadoknadi drveće koje je izgubljeno u udarima orkana, tokom jeseni, zime i proleća sprovesti i redovnu sadnju drveća na velikom broju lokacija u gradu.
– U poslednjih 10 godina fokusirali smo se na sadnju novog drveća i unapređenje zaštite drveća od bolesti i štetočina. Na teritoriji celog grada i svim prigradskim naseljima posadili smo više od 54.000 sadnica, i uveli smo folijarnu prihranu odraslih stabala u drvoredima i parkovima. Takođe smo prvi u regionu počeli sa primenom preparata na bazi crvenog i plavog ulja koji sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide koji pomažu u sizbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama. Uz podršku grada Novog Sada nastavićemo sa sadnjom novog drveća u svim gradskim kvartovima i svim prigradskim naseljima – kaže Egić.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: