Popović: U Srebrenici nije bilo genocida

BEOGRAD – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

Popović je, u autorskom tekstu za današnju Politiku, ocenila da je predlog rezolucije, o kojem će se u Generalnoj skupštini UN glasati za deset dana, zanemaruje brojne zločine koji su tokom rata izvršeni nad Srbima širom BiH.

„Umesto da se u Ujedinjenim nacijama (UN) podstakne odgovornost za sve zločine izvršene za vreme oružanih sukoba i ukaže na potrebu nacionalnog pomirenja među narodima na prostoru bivše Jugoslavije, ističe se samo žrtva jednog naroda, što zapravo znači relativizaciju zločina u bivšoj Jugoslaviji. Zato je to samo još jedan u nizu pokušaja stigmatizacije srpskog naroda i naše vekovne borbe za istorijsku istinu i pravdu“, istakla je Popović.

Ukazala je da zatvaranje očiju za zločine koji su se dogodili nad srpskim stanovništvom ne doprinosi održavanju teško uspostavljenog mira među narodima u regionu.

Popović je podsetila da se pitanja koja se tiču održavanja mira u BiH nalaze u nadležnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN).

„Iz toga proističe da o bilo kojem pitanjju koje se odnosi na preduzimanje mera radi uspostavljanja ili očuvanja mira u BiH GS UN bože da raspravlja isključivo na zahtev SB UN, a za njeno donošenje u GS UN bilo bi potrebno da glasaju dve trećine prisutnih. Znajući da takvu većinu neće obezbediti, države koje su sponzori ove rezolucije upravo su zaobišle SB UN koji ima presudnu ulogu u vezi s ovim pitanjem“, istakla je Popović.

Dodala je da je zato pomenuta rezolucija instrument zloupotrebe, a da će njeno potencijalno donošenje predsatvljati kršenje Povelje UN.

Popović je navela da je posebno cinično što su među sponzorima reolucije Nemačka i Ruanda.

Prema rečima ministarke pravde, sporan je i broj bošnjačlih žrtava koji se navodi u rezoluciji, jer kako je rekla, on nigde do sada nije utvrđen.

„To je pitanje procene i velikih neslaganja u javnosti, pogotovo ako se uzme u obzir da je pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u predmetu „Tolimir“ pretresno veće, bez jednoglasnog donošenja odluke, utvrdilo značajno manji broj ukupno ubijenih“, naglašava Popović.

Prema njenim rečima, kvalifikacija događaja koji su se dogodili u Srebrenici kao „genocida“ je nedopustiva i netačna i pravno neprihvatljiva, posebno imajući u vidu da genocidna namera nije postojala, niti je takva namera ikada dokazana.

„Najveći stručnjaci, kao što su Efraim Zurof i Jehuda Bauer ovih dana su ukazali da genocidne namere u Srebrenici nije bilo. U Srebrenici se dogodio zločin koji svi osuđuju i to niko ne negira“, navela je Popović.

Ministarka pravde je podsetila da je 2015. godine sadašnji predsednik, a tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić otišao u Srebrenicu kako bi pokazao pijetet prema žrtvama i položio cvet na grobove stradalih, što je, kako je ocenila, trebalo da doprinese pomirenju u regionu.

„Predsednika Vučića su tom prilikom pokušali da linčuju, što smo svi mogli da vidimo u direktnom televizijskom prenosu. Niko nikada nije procesuiran za taj pokušaj ubistva, što je svojevrstan skandal. To je jedinstven slučaj u novijoj istoriji da se najvišem državnom zvaničniku koji je u zvaničnoj poseti jednoj državi na taj način ugrozi bezbednost, a da za to niko nikada ne odgovara“, naglasila je Popović.

Popović dodaje da predsednik Vučić sada u UN bori za odbranu interesa srpskog naroda, kako bi sprečio da usvajanjem rezolucije ceo srpski narod bude obeležen kao genocidan.

„On se bori činjenicama i nepobitnim dokazima za odbranu istine i pravde za sve žrtve i nikada neće podleći pritiscima i dopustiti da srpski narod bude nepravedno stigmatizovan bez obzira na to čiji je to sada interes. Uz njega je ceo srpski narod, jer to dugujemo našim precima i našoj deci“, navela je Popović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.