Pojedine farbe za jaja su štetne i opasne za ljudski organizam

Tradicionalno bojenje jaja prirodnim materijalima, ljuskom luka, ili nekim drugim biljkama, sve je manje popularno i sve više kupovne farbe stavljaju se u prvi plan. Njihov kvalitet nije još dovoljno ispitan i ne zna se koliko su određeni sastojci štetni po zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Ove boje bi navodno trebale da se razgrade u organizmu, ali razgradnja može da bude delimična pa mogu nastati sastavi koji mogu da proizvedu različite probleme, kao što su smetnje sa disanjem, alergije, manjak koncentracije i slično.

Evropski parlament je 2010. godine odlučio da na deklaraciji hrane, koja u sebi ima „veštačke“ boje E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora da piše upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje dece“.

Plava boja iz kesice ne bi trebala da se korisiti često jer sadrži indigotin E 132, koji se veže za moguće alergije. Žuta boja iz kesice sadrži E 102 koji izaziva poremećaj aktivnosti pažnje kod dece. Crvena boja ili E 122 može izazvati alergije, urtikariju ili rinitis – nadražaj sluznice nosa Među bojama postoje i prirodne, E 101 je zapravo vitamin B2 koji daje žutu boju.

Sve ove boje možete vrlo lako da zamenite prirodnim farbanjem. Crvena boja možete da dobijete od lukovice, sok od brusnice ili šipka, smrznute, mlevene maline, u soku trešnje i cveklu. Naradžasta boja se dobija od kurkume, šargarepe, dok se zelena najbolje postiže sa spanaćem. Plava uz smrvljene zamrznute borovnice i lišće crvenog kupusa. Ljubičasta se najbolje dobija uz tamno crno vino.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.