logo transparend vojvodina uzivo

Počinje suzbijanje ambrozije na 9,5 miliona kvadrata u Novom Sadu i prigradskim naseljima

NOVI SAD – Gradsko zelenilo počinje suzbijanje ambrozije u Novom Sadu i prigradskim naseljima. Ambrozija će se, kako je predviđeno Programom održavanja javnih zelenih površina pod ambrozijom i drugim alergogenim biljkama za 2024. godinu, suzbijati na ukupnoj površini od 9.500.000 kvadrata.

Predviđeno je da se ambrozija na 8.842.000 kvadrata uklanja mehanički, što podrazumeva košenje i sakupljanje, a da se hemijskim merama, suzbija na površini od 658.000 kvadrata.
Suzbijanje ambrozije i drugih alergenih biljaka radiće se u periodu od maja do novembra, u skladu sa meteorološkim uslovima i stanjem na terenu sistematski, na osnovu naloga Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i preporuka Prirodno-matematičkog i Popljoprivrednog fakulteta, koji su zaduženi za poslove monitoringa.

JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad apeluje na vlasnike privatnih parcela, građevinskog zemljišta i poljoprivrednike da uklone ambroziju sa svojih parcela kako se ova alergena biljka ne bi širila.
Da podsetimo, Na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija (Ambrosia artenisiifolia L.) koja je propisana u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele pod pretnjom novčane kazne.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.