Počinje intenzivna potražnja za belim vodonikom u Zemljinoj kori

Još uvek visoki troškovi proizvodnje zelenog vodonika kao goriva budućnosti i uticaj na životnu sredinu proizvodnje sivog vodonika iz fosilnih goriva naveli su neke od vodećih svetskih ekonomija da razmotre mogućnost pumpanja belog vodonika direktno iz Zemljine kore.
Američki Senat je, na primer, nedavno dobio informaciju od Džefrija Elisa (Geoffrey Ellis), šefa istraživanja Geološkog zavoda SAD (USGS) o geološkim izvorima vodonika, da će Institut, inače deo Ministarstva unutrašnjih poslova SAD, preduzeti „mapiranje“ verovatnoća pronalaženja geoloških izvora vodonika u 48 tamošnjih saveznih država.
– Naše sadašnje razumevanje sugeriše da je količina prirodnog vodonika u unutrašnjosti Zemlje verovatno velika. Međutim, nije poznat potencijal prirodnog vodonika u akumulacijama koje bi mogle da se koriste ekonomično, bezbedno i odgovorno – rekao Elis na „saslušanju“ u Senatu, a prenosi televizijski portal CNBC.
Zanemaren izvor
Elis je podsetio američke senatore, između ostalih, da se danas većina komercijalno dostupnog vodonika proizvodi iz prirodnog gasa. Ovaj „sivi“ vodonik, dodao je, relativno je energetski intenzivan i oslobađa oko deset tona ugljen-dioksida u atmosferu na svaku proizvedenu tonu vodonika.
– Donedavno se predviđalo da će se novi vodonik dobijati samo iz prirodnog gasa, uglja ili biomase hvatanjem i sekvestracijom ugljenika, da bi se dobio plavi vodonik, ili elektrolizom vode korišćenjem obnovljivih izvora električne energije da bi se dobio zeleni vodonik. Fokusiraćemo se na ranije zanemaren izvor vodonika, prirodne geološke akumulacije vodonika u Zemljinoj kori koje nazivamo belim ili zlatnim – najavio je istraživač USGS-a, upozoravajući da se vodonik smatra važnim novim medijumom za skladištenje i prenošenje energije.
Osim SAD, kako je utvrdila konsultantska kuća Rystad Energy, beli vodonik traže ili će tražiti Australija, Španija, Francuska, Kanada i Južna Koreja, kao i manje razvijene zemlje poput Kolumbije i Albanije. Isti izvor navodi da je još 2020. godine samo deset kompanija u svetu tražilo beli vodonik, a da ih trenutno na tome radi četrdesetak.
– Jedna od najperspektivnijih osobina belog vodonika je prednost u troškovima u odnosu na druge oblike vodonika zbog njegovog prirodnog prisustva. Sivi vodonik, proizveden iz fosilnih goriva, košta u proseku manje od 2 USD po kilogramu vodonika, dok je zeleni vodonik, proizveden korišćenjem obnovljive struje, trenutno više od tri puta skuplji. Očekuje se da će cena obnovljivog vodonika pasti kako cene elektrolizera padaju u narednim godinama, ali bi beli vodonik i dalje bio jeftiniji – komentariše šef istraživanja vodonika u Rystad Energy-u, Min Koi Le (Minh Khoi Le).
Kanadski primer
U Rystad-u, kao primer naprednog istraživanja belog vodonika, navode, između ostalih, i kanadskog proizvođača Hydroma, koji, prema istom izvoru, vadi beli vodonik po procenjenoj ceni od 0,5 USD po kilogramu.
U zavisnosti od dubine i čistoće ležišta, projekti u Španiji i Australiji imaju za cilj cenu od oko 1 USD po kilogramu, jačajući cenovno konkurentnost belog vodonika, ističu u Rystad-u. Portal CNBC skreće pažnju na procene stručnih krugova da bi najveće svetsko geološko nalazište trenutno moglo da se nalazi u francuskom regionu Lorena. Sa druge strane, CNBC napominje da nisu svi uvereni u čist energetski potencijal prirodnog vodonika.
Ponekad želimo da trčimo pre nego što prohodamo, rekla je za CNBC Ana Maria Jaler Makarevic (Jaller-Makarewicz), energetski analitičar na Institutu za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu. Ona se zalagala za pronalaženje načina da se sivi vodonik zameni zelenim vodonikom gde god je to moguće.
Ono u čemu se svi slažu jeste da je postojanje belog vodonika poznato od 1987.godine. Naime, tada je beli vodonik slučajno otkriven u plitkom bunaru u Maliju, u zapadnoj Africi. Pošto se na bušotini dogodila neočekivana eksplozija gasa, ona je napuštena, da bi 25 godina kasnije bila preduzeta dodatna istraživanja i otkriveno je da je gas više od 97% vodonik.
– Naknadnim istraživanjem bušotine u Maliju identifikovano je pet geoloških rezervoara u kojima se nalazi skoro čist vodonik. Ovaj vodonik se proizvodi više od 10 godina i koristi se za snabdevanje električnom energijom lokalnih naselja – otkrio je Džefri Elis.
Grube procene
Elis je skrenuo pažnju senatorima na veoma neobičnu okolnost da su „u svetu izbušeni milioni naftnih i gasnih bušotina, ali je samo nekoliko desetina naftnih polja dokumentovalo sadržaj vodonika na nivou većem od tragova“. Ovo je, rekao je istraživač USGS-a, navelo mnoge naučnike da zaključe da ekonomske akumulacije vodonika pod zemljom ne postoje.
– Nedavni dokazi, međutim, pokazuju da jednostavno nismo tražili geološke izvore vodonika na pravim mestima i sa pravim alatima – tvrdi Elis.
Neke grube procene koje je USGS dostavio Senatu ukazuju na moguće geološke izvore vodonika od hiljada do milijardi metričkih tona u unutrašnjosti Zemlje. Značajan deo ovih izvora, prema istom izvoru, suviše je dubok i nedostupan za eksploataciju, ali ono što bi moglo da bude dostupno predstavlja ogroman potencijal. U Rystad-u zaključuju da beli vodonik, iako je još uvek u povoju sa mnogo neizvesnosti, ima potencijal da promeni igru u sektoru čistog vodonika kao pristupačnog, čistog prirodnog resursa, čime se prebacuje uloga vodonika sa energetskog nosača na deo primarnog snabdevanja energijom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.