logo transparend vojvodina uzivo

EU raspisuje pilot aukciju za zeleni vodonik u novembru

Evropska komisija objavila je uslove za svoju pilot aukciju vrednu 800 mil EUR, čiji je cilj podrška evropskoj proizvodnji vodonika iz obnovljivih izvora energije.
Aukcija, koju finansira Inovacioni fond pod okriljem Evropske banke vodonika, trebalo bi da bude raspisana 23. novembra, saopštila je Evropska komisija, piše Vladimir Spasić za portal Balkan Green Energy News.
Nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama koje traju od marta, objavljivanje uslova daje potencijalnim ponuđačima informacije o konačnom ekonomskom modelu aukcije i pomaže im da počnu da pripremaju svoje ponude.
Na nadmetanju, kako se navodi, biće podeljene subvencije u vrednosti od 800 mil EUR proizvođačima vodonika iz obnovljive energije u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA). Podrška će imati oblik fiksne premije, izražene u evrima po kilogramu, za zeleni vodonik proizveden u periodu od deset godina. Namera Evropske komisije je da se smanji jaz između troškova proizvodnje i nivoa koji su kupci spremni da plate.
Evropska komisija je naglasila da će novi mehanizam aukcija proširiti portfolio mehanizama podrške koje Fond za inovacije trenutno pruža kroz grantove, pomoć u razvoju projekata i druge kombinovane finansijske instrumente.
Ako interesovanje bude zadovoljavajuće, uslediće redovne aukcije, koje bi mogle biti proširene i na druge čiste tehnologije osim zelenog vodonika.
Očekuje se da će ovaj mehanizam dodele omogućiti brže uvođenje inovativnih tehnologija potrebnih za zelenu tranziciju, posebno u sektorima koje je teško dekarbonizovati, saopštila je Evropska komisija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.