logo transparend vojvodina uzivo

PKS: Predstavnici srpske turističke privrede na sajmu EMITT u Istanbulu

EMITT sahjam turizma PKS izvor Tanjug
BEOGRAD – Na sajmu turizma EMITT u Istanbulu, koji traje do 9. februara, poslovnoj javnosti i predstavnicima turističke privrede iz celog sveta predstavljene su turističke agencije, hoteli i HOREKA sektor iz Srbije, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Turistička ponuda Beograda i Srbije pripada segmentu visoke kategorije i predstavlja se na sajmu turizma EMITT pod okriljem Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Srbije i u saradnji sa PKS i Privrednom komorom Vojvodine.

Prvog dana sajma u Istanbulu, u utorak, naše štandove posetili su visoki predstavnici Ministarstva turizma Turske, ali i kancelarije gradonačelnika Istanbula.
U fokusu promocije je, uz mogućnosti putovanja u našu zemlju koje predstavlja nacionalna avio kompanija Er Srbija, nastupajuća svetska izložba EXPO 2027. u Beogradu, opcije za organizaciju najvećih poslovnih događaja u upravo renoviranom „Sava centru“, najvećem poslovnom kompleksu u regionu, ali i lokalne lepote Srbije koje predstavljaju turističke organizacije Niša, Kraljeva i Novog Pazara.

Sekretar Udruženja za turizam Privredne komore SrbijeTijana Maljković ističe značaj turizma kao najbrže rastuće privredne grane koja objedinjuje skoro sve industrije i delatnosti, od proizvodnih, poljoprivrednih, transportnih do investicionih, i one najbitnije, kao što su mali lokalni proizvođači, ugostitelji i stari zanati.

„Prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO), Srbija je kao destinacija na prvom mestu po stopi rasta prihoda od stranih turista u protekloj godini u odnosu na 2019. odnosno, perioda pre kovida, i to u konkurenciji velikih turističkih sila kao što su Francuska, Turska, Grčka, Italija, Meksiko, Indija“, rekla je Maljkovićeva.
Dodaje da je, prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, ostvaren rekordan prihod od stranih turista u iznosu od 2,5 miliona evra što je procentualno 80 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

„Primarna uloga ali i obaveza Udruženja za turizam Privredne komore Srbije je da podrži poslovanje kao i promociju svojih članica, kao i da utičemo na što kvalitetnije poslovno okruženje za našem ali i strane kompanije zainteresovane za investicije u Beograd i Srbiju“, naglašava Maljkovićeva.

Na EMITT-u su prisutni elitni beogradski hoteli „St.Regis“ i „Hilton“, zatim „Viceroy Kopaonik“, „Movenpick Resort & Spa Fruške terme“. Među ostalim učesnicima na štandu su i hoteli „Mama Shelter Belgrade“, „Falkensteiner“, „Hotel Moxy“, „Nobel Palace“, „Putnik Inn Belgrade“, „Belgrade City Hotel“, hoteli „Fontana Vrnjačka banja“ i „Vrbak Novi Pazar“, novosadski „Hotel Pupin“ kao i naše receptivne turističke agencije „Balkan Holidays“, „Glob Metropoliten Tours“, „Omniturs“.

„Beograd se poslednjih godina profiliše kao destinacija sa ponudom za visoko platežne goste. Hoteli visoke kategorije, restorani sa preporukama renomiranog Mićelin vodiča, usluga koja se kreira za individualnog gosta, elementi su takozvanog „luks“ segmenta koji je izuzetno važan za svaku destinaciju“, rekao je direktor TOB Miodrag Popović.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.