logo transparend vojvodina uzivo

BIO4 Kampus predstavljen američkim investicionim kompanijama u Njujorku

NJUJORK – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor tima za IT i preduzetništvo u kabinetu premijerke Ane Brnabić Nenad Paunović predstavili su predstavnicima američkih investicionih kompanija BIO4 Kampus, investiciju vrednu 450 miliona evra i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji. Predstavnici američkih investicionih kompanija imali su izuzetno pozitivne reakcije na napore Srbije da prati globalne trendove u nauci kroz izgradnju svojevrsnog naučnog grada u Beogradu.

Ministarka Begović izjavila je da je ovo prvi događaj u Stalnoj misiji Srbije pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, koji se odnosio na teme BIO4 Kampusa i veštačke inteligencije.

Foto: NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

„Okupili smo moguće investitore, okupili smo našu dijasporu kojoj želimo da predstavimo kako Srbija vidi sebe u budućnosti, koje su mogućnosti, ali koje su i šanse. Sjedinjene Američke Države predstavljaju verovatno jedan od najrazvijenijih ekosistema ako pričamo o izvanrednom visokom obrazovanju, ako pričamo o inovacijama, o tehnološkom razvoju, o nauci i ako se za BIO4 čuje u Americi, verovatno će se čuti i u dobrom delu sveta“, kazala je Begovićeva.

Ona je istakla da je važno da iskomuniciramo viziju Srbije u budućnosti, našu viziju u vezi sa biotehnologijom, veštačkom inteligencijom i da uspostavim saradnju sa najboljim kompanijama i sa najboljim univerzitetima u SAD.

Savetnik u Kabinetu premijerke Ane Brnabić Nenad Paunović rekao je da BIO4 Kampus predstavlja naučni, ali i privredni projekat.

„Najrazvijenija privreda u ovoj oblasti je upravo u Americi i upravo u regionu Bostona i Kembridža, naravno, i Njujorka. Tu su najveće kompanije, tu su kompanije sa kojima BIO4 Kampus već ima memorandume o razumevanju, kao što su Pfizer ili Ginkgo Bioworks sa kojima ćemo imati sastanke da proširimo saradnju i produbimo odnose i da još više radimo na zajedničkim projektima sa našim srpskim naučnim institutima, sa našim BIO4 Kampusom“, rekao je Paunović.

Nakon prezentacije BIO4 Kampusa, savetnik u kabinetu premijerke Ane Brnabić Stefan Badža govorio je prisutnima o mogućnostima veštačke inteligencije u Srbiji.

„Sjedinjene Američke Države su svakako jedan od lidera u veštačkoj inteligenciji globalno i najveće su izvozno tržište za srpske proizvode u IT oblasti, tako da tu očekujemo da kroz našu prezentaciju i komunikaciju toga šta radi Srbija u oblasti veštačke inteligencije, da zovemo što više investitora i kompanija koje rade u Srbiji da prošire svoje timove u oblasti razvoja veštačke inteligencije“, rekao je Badža.

On je istakao da je američko tržište važno jer se na njemu razvijaju najnovije tehnologije i najsavremeniji proizvodi.

„Takođe je važno jer ovde ima dosta naših ljudi iz dijaspore koji rade u nekim od najvećih globalnih IT i tech kompanija da se povežemo sa njima, da im prikažemo šta se radi u Srbiji, nadamo se da će neke od njih i hteti da se vrate u Srbiju da razvijaju svoje proizvode iz Srbije“, poručio je Badža.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.