logo transparend vojvodina uzivo

Pet razloga zašto je dobro jesti kivi

Ukoliko želite da obezbedite dobro zdravlje i jak imunitet kivi je pravi izbor.

Pomaže kod opstrukcije creva

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, pa se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl, prenosi portal Hayat.ba.

Sjajan je za vid

Vitamini A, C i E imaju antioksidativno delovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo da kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže prilikom filtriranja štetnog plavog svetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Reguliše krvni pritisak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma, koji igra važnu ulogu u održavanju dovoljne količine tečnosti u telu. Takođe reguliše rad srca i krvni pritisak i suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma.

Snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.

Ublažava stres i smiruje živce

Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osećamo smireno i da se lakše suočavamo s problemima i preprekama koje nam život nameće.

Doktori preporučuju konzumiranje kivija pre razgovora za posao ili nekog važnog sastanka jer smanjuje napetost.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.