logo transparend vojvodina uzivo

Kako da se oraspoložite? – Pojedite kivi!

Veza između zdrave ishrane i visokog kvaliteta života je nepobitna, dok istraživači nastavljaju da produbljuju svoje razumevanje o odnosu između ishrane i mentalnog zdravlja.
U sklopu istraživanja ove teme, nedavna studija objavljena u British Journal of Nutrition istražila je uticaj konzumacije kivija i vitamina C na raspoloženje i brzinu kojom su učesnici zabeležili poboljšanja.
Značaj vitamina C
Studija je pokazala da je unos kivija doveo do poboljšanja raspoloženja već posle četiri dana, sa jačim efektom na vitalnost i dobro raspoloženje u poređenju sa onima koji su uzimali dodatke vitamina C. Ovo ističe značaj vitamina C za mentalno zdravlje i ukazuje na to da je konzumacija ovog nutrijenta kroz celovitu hranu možda najdelotvornija.
Kivi je samo jedna od voćki koje nude brojne zdravstvene benefite, uključujući sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina E i posebno visok nivo vitamina C, koji je ključan za funkciju imunog sistema i zarastanje rana. Prethodne studije su pokazale da dodaci vitamina C i voće bogato ovim vitaminom mogu doprineti poboljšanju raspoloženja.
U ovoj studiji istraživači su polazili od pretpostavke da vitamin C može imati pozitivan efekat na raspoloženje i zdravu funkciju mozga. Želeli su da istraže kako bi unos voća mogao uticati na mentalno zdravlje tokom određenog perioda.
Učesnici studije podeljeni su u tri grupe: prva grupa je svakodnevno uzimala dodatak vitamina C, druga grupa je jela po dva kivija dnevno, dok je treća grupa dobijala placebo tablete.
Rezultati studije
Učesnici su tokom četiri nedelje konzumirali dodeljene supstance ili placebo, odgovarajući na ankete svaki drugi dan. Ankete su obuhvatale pitanja o energiji i umoru, raspoloženju, produktivnosti i kvantitetu sna, kao i o nivoima fizičke aktivnosti.
Otkriveno je da su učesnici koji su konzumirali kivi zabežili poboljšanje u raspoloženju i vitalnosti već nakon četiri dana, a poboljšanje produktivnosti nakon 14 dana, prema izveštaju magazina Hola!.
Ovi nalazi sugerišu da postoji vrednost u merenju čestih promena raspoloženja u realnom vremenu u svakodnevnom životu kroz intervencijska ispitivanja kako bi se razumeli obrasci i vremenski okviri tih promena.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.