Pastor: Nismo razgovarali o funkcijama, ali želimo da budemo deo većine

BEOGRAD – Pastor je izjavio da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, između ostalog i o međunarodnoj izložbi Ekspo 2027

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da na konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o mandataru i formiranju nove vlade nije bilo reči o funkcijama koje bi eventualno mogle da pripadnu SVM, ali da ta stranka želi da bude deo vladajuće većine i nastavi saradnju da bi ostvarila svoj program.

On je napomenuo da se promenila situacija u odnosu na ranije s obzirom na činjenicu da je do sada predsednik Republike bio ujedno i predsednik Srpske napredne stranke.

„To sada trenutno više nije tako i zato nije bilo reči o funkcijama“, objasnio je Pastor i dodao da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, između ostalog i o međunarodnoj izložbi Ekspo 2027, i kako SVM vidi dalji razvoj Srbije i unutar Srbije AP Vojvodine.

On je dodao da su razgovarali o tome da svakako SVM želi da bude deo ovladajuće većine kao što je to bilo 2014. godine, te da žele da nastave saradnju da bi ostvarili svoj program.

„Za taj program smo dobili 65.000 glasova, odnosno 5000 glasova više nego što smo imali na prethodnim izborima, imamo mandat više u Narodnoj skupštini Republike Srbije i ostavili smo primerak nacrta koalicionog sporazuma koji smo mi sastavili i koji je usvojen na sednici Saveta Saveza Vojvođanskih Mađara“, rekao je Pastor novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, to je dokument od deset i po stranica sa jednim prilogom o infrastrukturnim projektima i očekuje da se vrlo brzo nastave razgovori sa predsednikom Srpske napredne stranke. Na pitanje koji nivo učešća u vlasti je za njih prihvatljiv, Pastor je rekao da o tome na sastanku nije bilo reči, ali je ponovio da je način na koji su bili predstavljeni prethodnih godina bio delotvoran za pripadnike mađarskog naroda u Srbiji.

„To je bilo na nivou državnih sekretara na republičkom nivou, a što se tiče Autonomne pokrajine Vojvodine, o tome ćemo tek posebno da razgovaramo. Nama je, kao i do sada, program najbitniji“, poručio je Pastor.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.