Pančevo: JKP “Higijena” nagrađena za upravljanje bio otpadom

PANČEVO – Javno komunalno preduzeće “Higijena” iz Pančeva jedno je od sedam nagrađenih timova u inovacijama za efikasnije upravljanje biootpadom u Srbiji.

Oni su prepoznati kao uspešni inovatori, koji su u praksi sproveli rešenja za ponovnu upotrebu biorazgradivog otpada. Projekat su podržali Švedska vlada, program Ujedinjenih nacija za razvoj kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pre godinu i po dana 390 domaćinstava u Gornjem gradu u Pančevu dobilo je kante za razvrstavanje otpada, zelenu za kućni i plavu za ambalažni otpad. Od toga je njih 250 dobilo i kompostere, kao treću posudu za biorazgradivi kuhinjski i baštenski otpad.

U kantama koje su podeljene ugrađeni su i čipovi kako bi se videlo koliko su ljudi zaista odvajali otpad.

“Projekat je jako dobar zato što pomaže i u cirkularnoj ekonomiji. Sve ono što možemo ponovo da preradimo ne završava na deponiji. Znamo da skoro trećina zapremine deponije sadrži reciklažne materijale tako da na ovaj način štedimo i resurse i energiju. Dobro je što ćemo konačno imati i sliku koliko jedno domaćnistvo stvara komunalnog otpada zato što su sve kante sa čipovima i sve se meri”, objasnio je direktor JKP “Higijena” Mišo Marković.

On dodaje da će projekat biti nastavljen, te da će isporuka kompostera planski biti ponuđena domaćinstvima i u ostalim delovima grada.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.