Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

NOVI SAD – Ostalo je još malo do kraja meseca maja, ali i u ovoj nedelji interesantnih događaja ima pregršt. Nadamo se da će ove nedelje biti lepo i toplo i da ćemo moći da uživamo u šetnjama i fantastičnim dešavanjima koja će se održati ove nedelje u našem gradu.

Evo šta nas očekuje u Novom Sadu ove nedelje:
Međunarodni poljoprivredni sajam od 20. do 26. maja na Novosadskom sajmu

Foto: Gradske info

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveći sajamski događaj u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi u oblasti poljoprivrede. Okuplja najznačajnije kompanije u agroindustriji, poljoprivrednoj proizvodnji, mehanizaciji, kao i najbolje u stočarstvu. Nezaobilazno je mesto za poljoprivrednike i profesionalnu publiku kojoj je poljoprivreda fokus interesovanja. Postao je zaštitni znak Novosadskog sajma, najstarije sajamske kuće u Srbiji, ali i Novog Sada, kao i prestižno mesto za prezentaciju i razvoj agrobiznisa.

Celodnevni maraton klasične muzike u KS „Svilara“, 21. maja

Foto: Gradske info

U Kulturnoj stanici „Svilara“, 21. maja 2023. godine, u okviru projekta „Kamerna muzika dan i noć“, održaće celodnevni maraton klasične muzike.

Projekat „Kamerna muzika dan i noć“ podrazumeva celodnevni maraton kamerne muzike koji čine tri koncerta. Koncerti će se održati u terminima od 11:00 časova, 15:00 časova i 19:00 časova.

Planirano je da nastupi oko sto izvođača – studenata Muzičkog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji će tom prilikom izvoditi remek dela kamerne muzike za standardne i nestandardne kamerne sastave. Koncerti su otvoreni za svakog zainteresovanog posetioca.

Projekat „Kamerna muzika dan i noć“ jeste manifestacija u kojoj učestvuju profesori kamerne muzike, koji su istovremeno i izvođači navedene uže oblasti, a kojom nastavljaju tradiciju promocije i negovanja izvođaštva kamerne muzike.

Foto: Galerija Prometej

U utorak, 23. maja 2023. godine, sa početkom u 19:00 časova, u Galeriji „Prometej“ (Svetozara Miletića 16, Novi Sad), biće priređena izložba crteža „Hroničar Vojvodine, koju je priredio autor Bogdan Ibrajter Tane.  U programu će osima autora učestvovati i Danica Radović i Zoran Kolundžija, a ulaz je besplatan.

Izložba „Nove nade“ u Kulturnoj stanici „Svilara“ od 23. do 28. maja
Foto: KS Svilara

Izložba „Nove nade“ oplemeniće prostor Kulturne stanice Svilara u periodu od 23. do 28. maja. Otvaranju izložbe učenika prvog razreda likovnih tehničara posetioci će imati priliku da prisustvuju 23. maja u 19:00 časova.

Mladi koji će svoje radove izložiti su: Grubišić Pavle, Gavrilov Dunja, Gabrić Nikola, Dokić Ksenija, Ivančević Nataša, Kovač Olivera, Levi Mudrinski Sara, Mojsilović Lia, Novaković Anđelija,Pejović Nikola,Pekić Ana, Posnov Aleksandra,Precep Jelena,Radišić Andrija,Salaji Vanja, Suslova Alisa, Irina Petrušina, Šević Matea, Kristina Rađenović, Uroš Lukić, Valerija Ilievska, Matea Radović i Nađa Paunović.

Postavku čine radovi urađeni u tehnici ugalj na natron papiru, formata 100dž70cm. Osnovni motiv je mrtva priroda, sa svim elementima i rekvizitima koji se mogu naći na radovima i postavkama kako u umetničkim školama, tako i na akademijama.

To su motivi poput saksija sa cvećem,zanimljivim flašama,ćupovima,voćem,prepariranim pticama,gipsanim odlivcima i gipsanim bistama. Poseduju kombinaciju svih dobro poznatih motiva,klasičnih mrtvih priroda i malo savremenijih rešenja, u vidu nekih predmeta, zanimljivih draperija i interesantnih međusobnih odnosa tih predmeta.

Učenici će posle ovakvog procesa rada, naučiti kako se ozbiljno pristupa likovnom delu, i proći će kroz ceo proces, od pripreme, do same realizacije rada. Pa čak i do same postavke gotovog proizvoda u prostor Kulturne stanice Svilara.

Predavanje u Poklon zbirci Rajka Mamuzića, 24. maja

U sredu, 24. maja u 18 časova, u okviru izložbe „Otkriveni svet ilustracije Ljubice cuce Sokić“, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića biće održano predavanje u ateljeu Raka Krojača autorke dr Dragane Kovačić, muzejskog savetnika i kustosa Zbirke grafike i crteža stranih umetnika Narodnog muzeja u Beogradu.

Tema izlaganja je rad Ljubice Cuce Sokić u dečjim časopisima „Poletarac“ i „Zmaj“. Časopisi su izdvojeni u odnosu na celokupno stvaralaštvo Ljubice Sokić u oblasti ilustracije zbog širokog dejstva koje su, kao sredstva masovne komunikacije, imali u stvaranju vizuelne kulture generacija koje su se obrazovale tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

Predavanje na temu kapetana Davida Albala u Arhivu Vojvodine, 25. maja
Foto: Gradske info

Predavanje na temu „Kapetan David Albala (Beograd, 1886 – Vašington, 1942) lekar i srpsko-jevrejski nacionalni radnik, prvi vojni ataše Kraljevine Srbije i poslednji vojni ataše Kraljevine Jugoslavije u Vašingtonu“ održaće se u četvrtak, 25. maja u Arhivu Vojvodine sa početkom u 13.00 časova.

Na predavanju će govoriti Dr Jelena Erdeljan, redovna profesorka na odeljenju za istoriju umetnosti i upravnica Centra za studije jevrejske umetnosti i kulture Univerziteta u Beogradu na temu „Jevreji i razvoj obrazovanja, kulture i umetnosti u Srbiji u međuratnom periodu“, kao i Rozi Stivenson – Gudnajt (Albala) na temu „Dragi deda – Pismo kapetanu Davidu Albali od njegove jedine unuke“. Pismo će biti predstavljeno na engleskom jeziku, a prevod će biti obezbeđen.

Veče Japanske kulture na „Anime night“ događaju u „Cinaplex Promenadi“. 25. maja
Foto: Cinaplexx

Bioskop Cineplexx Promenada poziva sve ljubitelje anime filmova, kao i one koji žele da se upoznaju sa najpopularnijim žanrom japanske kinematografije, na Anime Night događaj u četvrtak, 25. maja od 19 časova.

Povodom premijere najnovijeg anime filma „Suzume no tojimari“, ujedno i prvog filma ovog žanra u bioskopu koji je titlovan na srpski jezik, družićemo se u holu bioskopa i pre projekcije, a pred početak filma obradovati najsrećnije poklonima iznenađenja.

Ulaznice su u prodaji!

„Kubanero Salsa Festival“ od 25. do 28. maja na više lokacija u gradu uključujući centralne gradske trgove

„Kubanero Salsa Festival“ jedan je od najvećih i najprepoznatljivijih salsa festivala u ovom delu Evrope, koji okuplja veliki broj plesača i zaljubljenika u kubansku muziku. Cilj festivala je promocija salse i drugih kubanskih plesova, muzike i kulture latinoameričkih zemalja, kao i podsticanje druženja i prijateljstva među ljudima.

Program festivala obuhvata raznovrsne plesne i muzičke sadržaje, radionice, koncerte i nastupe na više lokacija u gradu, uključujući i glavne gradske trgove. Besplatne otvorene plesne radionice organizuju se na trgu, gde posetioci imaju priliku da se upoznaju sa osnovama salse, pri tom učeći od najboljih predavača.

Kao prateći program organizuju se izložbe slika i fotografija sa prethodnih festivala, dok jedna izložba i deo programa imaju za cilj promovisanje bezvremenske kulture ovog karipskog ostrva. Tokom trajanja festivala, čitava jedna ulica u centru grada bude pretvorena u malu Havanu gde se četiri dana druži, svira, peva i pleše, baš onako kako se to radi na ulicama glavnog grada Kube.

Cvetna pijaca 26. i 27. maja na platou Spensa
Foto: Gradske info

Novosadska cvetna pijaca je dvodnevna (petak-subota) prodajna izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu koju organizuje Pokret gorana Novog Sada na platou ispred SPENS-a.

Na jednom mestu okuplja se veliki broj proizvođača sa područja cele Srbije sa ciljem da građanima Novog Sada ponude što bogatiji izbor kvalitetnih sezonskih biljaka.

Izložbene celine su: izložba cveća, sadnica, semenske robe  i opreme za uređenje bašte; izložba meda i zdravstveno-bezbedne hrane, izložba starih i umetničkih zanata. U slučaju lošeg vremena, cvetna pijaca se odlaže ili pomera za naredni vikend.

Festival lutkarstva osnovnih škola, 26. i 27. maja u Pozorištu mladih

Od 2005. godine Festival lutkarstva osnovnih škola (FLUOŠ) održava se u Novom Sadu kao republička i međunarodna smotra najboljih osnovnoškolskih lutkarskih grupa, autorskih pozorišnih lutaka i lutkarskih tekstova nastavnika. Uz lutkarske predstave, organizuju se izložbe i predavanja. Cilj manifestacije je razmena iskustava i širenje lutkarske kulture, predstavljanje najuspešnijih nastavnika i učenika lutkara uz veliku medijsku pažnju u cilju podsticanja daljeg razvoja školskog lutkarstva. Zbog svog značaja FLUOŠ se nalazi i u Kalendaru smotri i takmičenja Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Program festivala možete pogledati na sajtu organizatora.

Sterijino pozorje, od 26. maja do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu
Foto: SNP/V. Veličković

Sterijino pozorje, kao stalni festival domaćeg dramskog teksta, takmičarskog karaktera, ustanovljeno je 1956. godine u okviru obeležavanja i proslave 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Popovića Sterije. Na festivalu mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca.

Bend „Detour“  u SKCNS Fabrici, 27. maja
Foto: SKCNS Fabrika

Bend „Detour“, prepoznatljiv među ljubiteljima kvalitetnog, savremenog, elektro-akustičnog pop zvuka, nastupiće u Fabrici SKCNS u subotu, 27. maja 2023. godine.

Ulaznice su dostupne u pretprodaji po ceni od 1.200 dinara i mogu se kupiti onlajn kao i na prodajnim mestima „Gigstix-a“.

Na dan koncerta cena ulaznice na biletarnici Fabrike iznosiće 1.500 dinara. Vrata fabrike se otvaraju u 20 časova.

Koncert će početi u 21:00 čas.

„Barcelona gipsy balkan orchestra“ na Spensu, 27. maja
Foto: Promo

Posle niza atraktivnih muzičko-scenskih nastupa, izvanredni sastav iz Barselone ponovo kreće na svetsku turneju, a jedna od stanica biće i Novi Sad pa će tako Novosađani ponovo imati priliku da slušaju primamljive ritmove planetrano popularnog benda Barcelona Gipsy Balkan orchestra koji će nastupiti na SPENS-u 27. maja.

Ulaznice su  u prodaji, na celokupnoj prodajnoj mreži GigsTix-a, kao i onlajn.

Uživajte!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: