Ovog vikenda Zrenjanin je domaćin Republičkog takmičenja učenika iz oblast poljoprivrede i hortikulture

ZRENJANIN – Ovog vikenda Zrenjanin je domaćin Republičkog takmičenja učenika iz oblasti poljoprivrede i hortikulture koje je juče u Hotelu “Vojvodina” svečano otvorio gradonačelnik Simo Salapura.


Takmičenje se održava u  Srednjoj poljoprivrednoj školi u Zrenjaninu, uz učešće čak 26 škola, a organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Udruženje škola za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane i Srednja poljoprivredna škola Zrenjanin.

Gradonačelnik je ukazao da je biti danas među mladim ljudima, učenicima poljoprivrednih škola iz cele Srbije koji borave u našem gradu velika privilegija.
“ Verujem da će naša Poljoprivreda škola pokazati da je dobar organizator, a da će naši gosti imati i poneti lepe utiske iz našeg grada , ono što je bitno je da Zrenjanin jeste obrazovni centar u ovom delu Vojvodine, u ovom delu Srbije i da se na ovakav način profilišemo i pokušavamo da ovakvim manifestacijama unapredimo znanje i usavršavanje ovih mladih ljudi. Srednji Banat je izrazito poljoprivredna regija koja ima dugu tradiciju i velike kapacitete. Dakle, od njive do trpeze, to je put sa kojim treba da izađemo na tržište, ali i putem ovakvih takmičenja, putem obrazovnih centara, kao i podrške Ministarstva i lokalnih samouprava, da probamo taj put da olakšamo, i našim poljoprivrednim školama, ali i poljoprivrednim proizvođačima – rekao je gradonačelnik zahvalivši  svima koji su danas ovde.
Gradonačelnik se takođe zahvalio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije jer će se u Zrenjaninu ove godine održati tri republička školska takmičenja. To će, naveo je, doprineti i razvoju grada sa turističkog aspekta.

Upitan da kaže šta će Grad Zrenjanin u narednom periodu konkretno učiniti za Poljoprivrednu školu, gradonačelnik je kazao da ta ustanova veoma dobro funkcioniše zahvaljujući njihovoj zadruzi.
“ Mi smo već imali inicijativu od strane srednjih i osnovnih škola za jačanje školskog zadrugarstva, tu prevashodno hoćemo da kao jedinica lokalne samouprave pomognemo i već imamo određene dogovore sa direktorom, ali ne otkrivamo detalje dok ne budemo napravili finalizaciju samog dogovora. Ono što je takođe bitno jeste da podržavamo Poljoprivrednu školu i kada su u pitanju konkursi ka pokrajinskim sekretarijatima.” – rekao je još gradonačelnik Salapura.

Direktor Poljoprivredne škole Vladimir Popov izrazio je zadovoljstvo što je škola iz Zrenjanina domaćin 37. Republičkog takmičenja učenika iz oblasti poljoprivrede i hortikulture.

“ U toku dva dana učenici će se takmičiti u četiri različita profila, to su poljoprivredni tehničari, tehničari hortikulture, rukovaoci mehanizatori poljoprivredne mehanizacije i cvećari – vrtlari. Svi učenici će takmičiti u svojim znanjima i veštinama, prvi dan je rezervisan za testove, dok će drugi dan njihove veštine doći do izražaja .”– rekao je direktor Popov.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: