Ovo su top tri finansijska saveta za parove koji počinju da žive zajedno

Novac je jedna od najvećih tačaka napetosti za parove, piše CNBC, a još kada se ljudi prvi put usele u stan zajedno, onda se postavljaju i mnoga finansijska pitanja, ostavljajući prostor za neslaganje i nespretnost u dogovorima.

Ovo su tri finansijska saveta za prevazilaženje problema.

1. Odredite kako ćete plaćati troškove

Jedan od prvih razgovora koji bi par koji se useljava zajedno trebalo da vodi vezan je za to kako će troškovi biti plaćeni. Doduše, podela troškova nije uvek pravedna, ističu stručnjaci, posebno imajući u vidu da žene i dalje zarađuju, u proseku, 18% manje od muškaraca. Ali, donošenje ovakvih odluka i pridržavanje njih, uklanja mnogo stresa u odnosu partnera.

2. Pričajte o novcu kao da “perete sudove”

Kao što čišćenje kuhinje i usisavanje treba da se obavljaju redovno, tako i određene finansijske zadatke treba sprovoditi redovno. Držite se budžeta, plaćajte račune na vreme i uhvatite se u koštac sa svim dugovima. Odustajanje od početnih razgovora o novcu “izložiće vas rizicima”, smatra sertifikovani finansijski trener Sofija Bera Dejgl.

3. Ne srljajte sa “umrežavanjem” zajedničkih prihoda

Parovi koji su se tek uselili zajedno verovatno ne žele da žure sa kombinovanjem svojih finansija, uključujući račune i imovinu. Stručnjaci kažu da “ima vremena za to”. Oni koji odluče da potpuno odvoje budžete, mogu se dogovoriti da plate kiriju i veće troškove sa svojih zasebnih računa – pola-pola. Što se tiče sitnih rashoda, tu ne bi valjalo da budete sitničavi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: