8 predloga kako da vratite manipulatora na njegovo mesto

Svi smo u nekoj fazi života sreli manipulatora, emocionalnog vampira, veštog u tome da izazove osećaj krivice i poljulja osećaj lične vrednosti drugoj osobi.

Možda ste baš vi bili u vezi u kojoj ste se osećali zaglavljeni u uvrnute razgovore zbog kojih ste čak doveli u pitanje i svoj razum. Ako je odgovor potvrdan, onda je to vrlo verovatno bio jedan od najstresnijih perioda u vašem životu.

Stručnjaci su sastavili listu od 8 predloga kako da vratite manipulator na njegovo mesto i nikada više ne dozvolite da vam neko to uradi. Ovo su verbalni alati koji su vam potrebni da povratite svoj mir i svoju moć. Dakle, hajde da zaronimo i naoružamo se rečima koje nas mogu zaštiti od manipulatora:

1. Odgovor na manipulativnu frazu „Previše si osetljiv“

Klasična „Previše si osetljiv/a“- fraza, smišljena je da potkopa vaše emocije i natera vas da se preispitujete. Kada ovo čujete, verovatno se osećate kao da ste primili dvostruki udarac. Ne samo da ste u početku bili povređeni, već vam je naknadno rečeno i da su vaša osećanja „pogrešna“. Ali, znate šta? Vaša osećanja su vaša osećanja. Niko drugi ne može da odlučuje da li su validni ili ne i svakako nije ničije pravo da ih odbaci.

Sledeći put kada neko pokuša da poništi vaše emocije tako što će vas okarakterisati „preosetljivim“ uzvratite sa: „Moja osećanja su validna i nemaš pravo da ih odbacuješ“. Ovo ne samo da potvrđuje vaš emocionalni integritet, već i stavlja na znanje manipulatora da njihova taktika neće raditi na vama.

2. Odgovor na manipulativnu frazu „Ovo radim za tvoje dobro“

Fraza „Ovo radim za vaše dobro“ je majstorski potez u manipulatorovom priručniku. Sklopljena je tako da se osećate kao da je manipulator na vašoj strani ponašajući se kao dobročinitelj. Možda je bivši partner ovo rekao kada ste sa njim podelili neke svoje želje i planove. Mislio je da vi niste za to i obeshrabrio vas je da to uradite – „da vas zaštiti od razočaranja“.

Sigurno biste voleli da s da se vratite u prošlost i odgovorite: „Cenim tvoju brigu ali sam sposoban/sposobna da odlučim šta je dobro za mene. Ovaj odgovor ljubazno potvrđuje njihovu izraženu nameru, ali čvrsto potvrđuje vašu autonomiju. Bez obzira da li pokušavaju da vas spreče da pokušate nešto ili vas guraju da uradite nešto drugo u šta niste sigurni, jasno pokazuje da si ste vi zaduženi za svoj život, a ne oni.

3. Odgovor na manipulativnu frazu „Da ti je zaista stalo do mene, uradio bi ovo”

U svakoj vezi sa manipulatorom, rečenica „Da ti je zaista stalo do mene, uradila bi ovo“ je jako dobro poznata. To je manipulativna taktika koja ima za cilj da dovede u pitanje vašu lojalnost i posvećenost kad god ne možete ili nećete da uradite ono što vaš partner želi. Najbolji odgovor na ovu frazu koja podriva: „Moje granice nisu merilo moje brige ili posvećenosti.“

Ova izjava priznaje emocionalnu ucenu i jasno stavlja do znanja da ljubav i poštovanje nikada ne bi trebalo da zahtevaju da kompromitujete svoje lične granice. To uverava manipulatora da su vaša osećanja iskrena, ali čvrsto stoji da se o vašim granicama ne može pregovarati. To dvoje se međusobno ne isključuju.

4. Odgovor na manipulativnu frazu „Zar mi ne veruješ?“

Pitanje „Zar mi ne veruješ?“ nameće da je poverenje nešto što se automatski daje bez pitanja a nije. Često se koristi da se zaobiđe odgovornost ili da se izvrši pritisak na partnera da se povinuje. U takvim trenucima, jaka replika bi bila: „Poverenje se stiče delima, a ne samo rečima“. Ovaj odgovor im vraća obavezu da pokažu verodostojnost.

Naglašava da poverenje nije nešto što delite kao slatkiše, to je dragocenost izgrađena tokom vremena i kroz dosledno ponašanje sa poštovanjem. Stoga, ako žele da im verujete, lopta je u njihovom polju.

Foto: Freepik

5. Odgovor na manipulativnu frazu „Nisam tako rekao/rekla. Pogrešno si razumeo/la“

To način da vas natera da sumnjate u sebe i da vas odvrati od pravog problema. Takođe moramo da primetimo da na žalost često uspeva. Uvući će vas u višečasovnu svađu o tačnoj formulaciji i naravno nikad ih ne možete pobediti. Te „diskusije“ završavate iscrpljeni i ništa ne rešivši.

Odgovor koji treba dati je „Ni jedno od naših sećanja nije savršeno, ali poenta ionako prevazilazi samo reči. Hajde da se fokusiramo na rešavanje problema.“ Ovaj odgovor potvrđuje da ljudsko pamćenje može biti manjkavo, ali takođe naglašava potrebu da se pozabavite osnovnim problemom, a ne da se zaglavite u besmislenim detaljima.

6. Odgovor na manipulativnu frazu „Duguješ mi za sve što sam učinio za tebe“

Jedna manipulativna fraza sa kojom se mnogi bore u svojoj vezi je „Duguješ mi za sve što sam učinio za tebe“. Nekada će biti istina da je partner učinio mnogo za vas ali problem je u tome što je on mislio da mu to daje neograničen pristup kontroli mojih izbora. Čak i ako želite da učinite nešto lepo za svog partnera, osećate se kao da nikako ne možete da postavite granice, a kamoli da mu je stalo do njih. Posle nekog vremena, svaki njegov lični čin počinje je da izaziva neprijatan osećaj, poput „Evo još jedne stvari za koju mi sada duguješ“.

Postoji nekoliko načina da se suprotstavite ovoj frazi. Jednostavna, ali moćna je „Pažnja ne treba da dolazi u paketu sa uslovljavanjem“. To je način da potvrdite svoje granice bez umanjivanja važnosti međusobne podrške u bilo kojoj vezi. Direktniji odgovor bi mogao biti „Znači, uradio si samo ono što si uradio da bi me naterao da uradim nešto za tebe? Ljubav ne funkcioniše tako.“

7. Odgovor na manipulativnu frazu „Nije velika stvar. Zašto preuveličavaš?“

Ovo je klasična taktika odbacivanja nečijih osećanja i zabrinutosti. To vas može naterati da trpite stvari koje vas bole mnogo duže nego što bi trebalo. Vremenom ćete samo izgraditi snažnu ogorčenost prema svom partneru zbog ovoga — pa je obraćanje ovoj manipulativnoj frazi zaista dobro za oboje.

Snažna suprotnost ovoj manipulaciji je da se kaže: „Šta je ‘velika stvar’ je subjektivno. Ako je meni važno, trebalo bi da bude važno i tebi.” Ova fraza naglašava važnost međusobnog poštovanja i potvrđivanja u bilo kojoj vezi, uklanjajući vetar iz jedra manipulatora.

8. Odgovor na manipulativnu frazu „Mislio sam da si drugačiji/a od svih ostalih“

Evo za kraj fraze koju biste mogli čuti od nekoga koga još ne poznajete tako dobro: „Mislio sam da si drugačiji od svih ostalih.“ Manipulatori je koriste da biste se osećali kao da ste svrstani u široku kategoriju ljudi sa nekom vrstom toksičnih osobina, tako da ćete se osećati prinuđenim da pokušate da dokažete da nisu u pravu. Ovo možete čuti od osobe koja izgleda zainteresovano za vas i misli da može da vas oblikuje u šta god poželi. Zapravo je too pokušaj da se osećate posebno kako bi vas kasnije naterali da se povinujete.

Najbolji odgovor koji smo pronašao je: „Biti jedinstven ne obavezuje me da ispunim vaša očekivanja.“ Ovo se suprotstavlja strategiji manipulatora tako što potvrđuje da vaša jedinstvenost nije dozvola za njih da vam nameću svoju volju. Ona potvrđuje vašu autonomiju bez upadanja u njihovu emocionalnu zamku.

Naučiti da se suprotstavimo manipulatorima više je od veštine, to je oblik brige o sebi. Osobe koje su prošle kroz bilo koju vvrstu odnosa sa manipulatorom kažu da vraćanje glasa menja sve. Savladavanjem ovih odgovora, ne suprotstavljate se samo njihovoj taktici, gradite štit oko sopstvene vrednosti.

Zapamtite, jedina osoba kojoj nešto dugujete ste vi sami. Ne dozvolite nikome, bez obzira na to koliko su ubedljive njihove reči da mislite i osećate drugačije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.