Ovo su najštetniji sokovi

Kada pomislimo na sokove, često ih povezujemo sa osveženjem i zdravijim izborom u odnosu na gazirane napitke.

Ipak, mnogi sokovi koje svakodnevno konzumiramo puni su šećera, veštačkih aroma i aditiva koji mogu negativno uticati na zdravlje. U nastavku saznajte koji su najštetniji sokovi i zašto bi trebalo da ih izbegavate.

Industrijski voćni sokovi

Na vrhu liste najštetnijih nalaze se kupovni voćni sokovi sa deklaracijom „100% voće“, koji ipak često sadrže dodatne šećere ili koncentrate. Iako deluju zdravije, ovi sokovi gube većinu vlakana tokom obrade i zadržavaju samo prirodne šećere, što naglo povećava nivo glukoze u krvi.

Primeri:

  • Narandža iz koncentrata
  • Jabuka sa dodatim šećerom
  • Multivitaminski sokovi

 

Gazirani voćni napici

Gazirani „sokovi“ koji se prodaju kao osvežavajući napici s voćnim ukusima sadrže minimalan procenat stvarnog voća. Bogati su kukuruznim sirupom, veštačkim bojama i konzervansima, što ih čini jednom od najnezdravijih opcija na tržištu.

Rizici:

  • Povećan rizik od dijabetesa tipa 2
  • Pojačana kiselost – šteti zubima
  • Doprinosi gojaznosti i masnoj jetri

 

Smoothie napici iz prodavnice

Kupovni smoothie napici koji izgledaju kao „zdravi“ često imaju skriven šećer, dodate mlečne masti i sintetičke vitamine. Iako zvuče kao odlična zamena za obrok, sadrže više kalorija nego što mislimo – bez osećaja sitosti.

Bolja alternativa:

Napravite smoothie kod kuće uz sveže voće i bez dodatog šećera.

Energetski voćni sokovi

Neki „vitaminski“ napici koji se reklamiraju kao osnažujući za imunitet ili energiju imaju vrlo visoku količinu kofeina, taurina i veštačkih ukusa. Posebno su opasni za decu i adolescente.

Štetni sastojci koje treba izbegavati:

E129 (crvena boja)
E211 (natrijum benzoat)
Suvi višak vitamina A i D

Zabluda o prirodnim sirupima

Sirupi na bazi borovnice, nane, maline ili zove, koje često razblažujemo vodom, imaju visoku koncentraciju šećera – u proseku i do 70%. Iako ih mnogi doživljavaju kao tradicionalno zdrav napitak, oni mogu opteretiti pankreas i jetru ako se konzumiraju često.

Iako sokovi mogu izgledati kao zdrav izbor, većina industrijskih proizvoda krije visok sadržaj šećera i aditiva koji mogu imati štetne posledice po zdravlje. Birajte ceđene sokove bez dodataka i umerene količine, a najbolja opcija uvek je obična voda ili voda sa svežim voćem.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: