Kada pomislimo na sokove, često ih povezujemo sa osveženjem i zdravijim izborom u odnosu na gazirane napitke.
Ipak, mnogi sokovi koje svakodnevno konzumiramo puni su šećera, veštačkih aroma i aditiva koji mogu negativno uticati na zdravlje. U nastavku saznajte koji su najštetniji sokovi i zašto bi trebalo da ih izbegavate.
Industrijski voćni sokovi
Na vrhu liste najštetnijih nalaze se kupovni voćni sokovi sa deklaracijom „100% voće“, koji ipak često sadrže dodatne šećere ili koncentrate. Iako deluju zdravije, ovi sokovi gube većinu vlakana tokom obrade i zadržavaju samo prirodne šećere, što naglo povećava nivo glukoze u krvi.
Primeri:
- Narandža iz koncentrata
- Jabuka sa dodatim šećerom
- Multivitaminski sokovi
Gazirani voćni napici
Gazirani „sokovi“ koji se prodaju kao osvežavajući napici s voćnim ukusima sadrže minimalan procenat stvarnog voća. Bogati su kukuruznim sirupom, veštačkim bojama i konzervansima, što ih čini jednom od najnezdravijih opcija na tržištu.
Rizici:
- Povećan rizik od dijabetesa tipa 2
- Pojačana kiselost – šteti zubima
- Doprinosi gojaznosti i masnoj jetri
Smoothie napici iz prodavnice
Kupovni smoothie napici koji izgledaju kao „zdravi“ često imaju skriven šećer, dodate mlečne masti i sintetičke vitamine. Iako zvuče kao odlična zamena za obrok, sadrže više kalorija nego što mislimo – bez osećaja sitosti.
Bolja alternativa:
Napravite smoothie kod kuće uz sveže voće i bez dodatog šećera.
Energetski voćni sokovi
Neki „vitaminski“ napici koji se reklamiraju kao osnažujući za imunitet ili energiju imaju vrlo visoku količinu kofeina, taurina i veštačkih ukusa. Posebno su opasni za decu i adolescente.
Štetni sastojci koje treba izbegavati:
E129 (crvena boja)
E211 (natrijum benzoat)
Suvi višak vitamina A i D
Zabluda o prirodnim sirupima
Sirupi na bazi borovnice, nane, maline ili zove, koje često razblažujemo vodom, imaju visoku koncentraciju šećera – u proseku i do 70%. Iako ih mnogi doživljavaju kao tradicionalno zdrav napitak, oni mogu opteretiti pankreas i jetru ako se konzumiraju često.
Iako sokovi mogu izgledati kao zdrav izbor, većina industrijskih proizvoda krije visok sadržaj šećera i aditiva koji mogu imati štetne posledice po zdravlje. Birajte ceđene sokove bez dodataka i umerene količine, a najbolja opcija uvek je obična voda ili voda sa svežim voćem.