Kafa ili gazirani sokovi: Šta je manje štetno?

Na internetu se na dnevnom nivou šire informacije o tome koliko su štetni gazirani sokovi, ali i kafa. Međutim, da li ste se ikada zapitali šta je od ova dva štetnije po ljudski organizam i da li je uopšte štetno?

Pre svega, bitno je naglasiti da ova pića drugačije utiču na ljudski organizam. 

Za razliku od gaziranih pića, kafa se pominje kao napitak koji obezbeđuje brojne zdravstvene koristi, naravno, ako se konzumira u umerenim količinama. Istraživanja su pokazala da umerena konzumacija kafe može biti povezana sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti i određenih vrsta karcinoma.

Iako pojedina istraživanja tvrde da preporučena dnevna doza kafe iznosi oko 4 šoljice ovog napitka, odnosno 400 mg kofeina na dnevnom nivou, stručnjaci tvrde da ona mora biti manja, odnosno dve šoljice kafe na dan.

Ukoliko prekoračite dnevnu dozu kofeina, mogu vam se desiti tegobe poput: nesanice, anksioznosti, probavnih problema i povećanog krvnog pritiska…

Takođe, ukoliko praktikujete dodavanje šećera, mleka ili drugih zaslađivača u ovaj napitak, osim što ćete povećavati ukupni unos kalorija, povećavate i mogućnost negativnog uticaja na zdravlje.

Kada su u pitanju gazirani sokovi, teško da se može naći pozitivan uticaj ovih pića na ljudski organizam. Prvenstveno jer sadrže visok nivo šećera, veštačkih zaslađivača i aditiva.

Prekomerna konzumacija gaziranih pića povezana je sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Takođe, oni negativno utiču i na zubno zdravlje, zbog visokog sadržaja šećera i kiselosti.

Dakle, suština je da umerena konzumacija kafe može imati neke potencijalne zdravstvene koristi, dok prekomerna konzumacija gaziranih sokova može biti štetna zbog visokog sadržaja šećera i aditiva.

Naravno, u konsultaciji sa zdravstvenim stručnjacima, pronaći ćete adekvatan savet u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: