Ovo je najzdravija tehnika farbanja uskršnjih jaja

Uskršnja jaja možete bojiti i prirodnim bojama. Nijanse koje ćete dobiti biće svetlije nego sa kupovnim bojama ali je ova tehnika zdravija. 

• 1 šolja naseckanog ljubičastog kupusa – na svetlijim jajima boja je plava, zelena na tamnijim jajima
• 1 šolja ili više spanaća ili koprive – za zelena i zelenožuta jaja
• 1 šolja zamrznutih borovnica – za plava i ljubičasta jaja
• 1 šolja ljuski od crvenog luka – ljubičasta ili crvena boja
• 1 šolja ljuski od običnog crnog luka – na svetlijim jajima boja je narandžasta a na tamnijim crvenkasta ili smeđa
• 1 šolja naseckane šargarepe – za narandžastu boju
• 1 šolja narendane cvekle – na svetlijim jajima boja je roze, na tamnijim smeđa
• 2 kašike kurkume ili turmerika – za žuta i žutozelena jaja
• 1 šolja cvetova biljke neven – za žutu boju (cvetove nevena ne treba kuvati već samo potopiti tokom noći)
• 3 kašike aleve paprike – za cigla-crvenu boju

Po jedna kašika alkoholnog sirćeta za svaku od boja i po jedna šolja vode. U jednoj šolji boje možete obojiti do tri jaja.

Način pripreme: Skuvajte jaja. Ostavite ih da se prohlade i budu na sobnoj temperaturi.
Sipajte vodu u šerpu i dodajte sastojak koji koristimo za bojenje (jedna šolja vode na 1 šolju povrća-voća-začina). Kada provri, smanjite vatru  ostavite da se lagano kuva još 15 do 30 minuta. Boja je spremna kada tečnost dobije boju par nijanski tamniju od boje kojom želite da farbate jaja. Boju možete proveriti tako što je kapnete na beli tanjir i vidite koja je nijansa. Kada ste zadovoljni nijansom, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se smlači, na sobnu temperaturu. Procedite.
Umešajte kašiku sirćeta u dobijenu tečnost za bojenje jaja. U šerpu ili teglu stavite jaja i prelijte ih tečnošću za bojenje, tako da budu potpuno prekrivena. Stavite u frižider i ostavite ih tamo dok jaja nisu obojena u željenu nijansu. Kada su jaja obojena, nežno ih obrišite i premažite tankim slojem ulja, da zasijaju.
Jaja možete dodatno dekorisati stavljanjem listića i cvetova u najlon čarapu pre potapanja u boju, neravnomernim potapanjem kojim se dobijaju različiti tonovi na jajima, iscrtavanjem voskom… Veoma lepo se boje i divno izgledaju prepeličja jaja, možete i njih bojiti. Skuvano povrće koje se koristili za farbanje možete pojesti.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.