Ovako se gradila žila kucavica našeg grada – evo koje zgrade bi bile najsigurnije u slučaju razornog zemljotresa u Novom Sadu

NOVI SAD – Sadašnji Bulevar oslobođenja većina starih Novosađana pamti kao Bulevar 23. oktobra. Dužina Bulevara je 2700 metara i danas je moderni finansijski centar sa savremenim poslovnim zgradama.

Gradnja Bulevara počela je 1962. godine i po etapama je rađen do kraja te decenije, a izgradnjom Mosta slobode dobio je punu funkciju.

Skopske kule, predstavljale su jedan od simbola ovog bulevara. Tadašnji graditelji dali su im ime Skopske kule, jer su građene po standardima koji su se ticali gradnje u slučaju jakih zemljotresa i donet je nakon razornog zemljotresa u Skoplju 1963. godine. Tada je u Makedoniji poginulo više od hiljadu ljudi, a između 120.000 i 200.000 ljudi je ostalo bez domova.

Iako se Novi Sad ne nalazi na trusnom području, ove zgrade i danas bi bile jedne od najsigurnijih u slučaju razornog zemljotresa.

Foto:Facebook zanimljivostinovogsada

„Ja sam živeo u toj zgradi do ’78. Znam da se pričalo da je njihova namena da izvlače smog iz centra i sa bulevara. Zaista tamo je uvek promaja i vazduh prema Dunavu ide. Neko je bio vizionar kada je bulevar i sve oko njega projektovao i zamislio pre 60 godina. zamisli 6 traka uradili a vozila u gradu bilo 300“- jedan je od komentara sugrađana na Fejsbuk stranici “Stare fotografije Novog Sada”, dok je drugi dodao:

„Tu smo išli na praksu u Građevinskoj školi da postavljamo staklenu vunu ispod poda i podloge za parket. To je bila očigledna nastava ili dualno obrazovanje kako ga danas zovu“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: