Konobari koriste proveren trik kako bi povećali svoj bakšiš za čak 70 odsto.
Bivši šef FBI-ja Kris Vos otkrio je u jednom podkastu jedan trik koji konobari primenjuju, a koji motiviše goste da im daju veće napojnice.
Ova strategija je savršena za sve konobare koji žele da povećaju svoj prihod, kao i za one koji su oprezni prilikom davanja napojnica, jer mogu primetiti ovu taktiku.
U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Nijmegenu, polovini osoblja rečeno je da prihvati narudžbine kao i obično, dok je drugoj polovini rečeno da verbalno ponavlja narudžbine gostiju.
Na primer, ako gost naruči hamburger, konobar će ponoviti: “Jedan hamburger”. Ovaj trik, zasnovan na psihološkom fenomenu poznatom kao preslikavanje, garantuje povećanje bakšiša za neverovatnih 70 odsto.
Gosti su skloniji da ostave veće napojnice kada konobari imitiraju njihovo ponašanje, jer se osećaju bliže i simpatičnije prema njima.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.