Otvorena konferencija „Dizajnirano društvo – Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja“

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović svečano je danas u Beogradu otvorio konferenciju „Dizajnirano društvo – Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja“.

Jovanović je tom prilikom poručio da je pravo na slobodu izražavanja od presudnog značaja za ostvarivanje i zaštitu svih ostalih ljudskih prava.

Ono građanima omogućava da donose informisane odluke, da aktivno učestvuju u demokratskim procesima, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, upotreba digitalnih tehnologija, uključujući i različite vidove veštačke inteligencije, utiče na slobodu izražavanja na nekoliko nivoa.

Na nivou komunikacije među građanima, koju olakšavaju, strukturišu i oblikuju onlajn platforme i društveni mediji, u kontekstu obavljanja novinarskog posla i iznalaženja novih poslovnih modela medija, kao i na širem društvenom nivou, istakao je Jovanović.

Pored ministra Jovanovića na otvaranju govorili su šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Riberio i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva.

Ministar informisanja i telekomunikacija je naglasio značaj Državnog data centra u Kragujevcu, gde je smešten superkompijuter najnovije generacije sa platformom za razvoj veštačke inteligencije, koji koriste univerziteti, institucije i startapovi, kao i važnost Instituta za veštačku inteligenciju.

Konferencija „Dizajnirano društvo – Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja“ održava se 24. i 25. novembra u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Misije OEBS-a u Srbiji i Kancelarije OEBS-a za slobodu medija.

Uticaj veštačke inteligencije na slobodu informisanja, mišljenja i izražavanja predstavlja globalnu temu, koja zahteva široku platformu za diskusiju i akciju.

Dobrobiti za društvo od novih tehnologija i veštačke inteligencije mogu se iskoristiti samo ukoliko se u svim fazama njihovog razvoja i primene poštuju ljudska prava i obezbedi učešće relevantnih aktera u društvu, navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: