Ljudski resursi ključni u reformi javne uprave

Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Maja Mačužić Puzić poručila danas da su zaposleni u javnoj upravi nosioci svih reformskih procesa, bez čijeg stručnog i odgovornog zalaganja ne bi bio postignut uspeh u prevazilaženju problema na koje uprava nailazi.

Mačužić Puzić je, na otvaranju dvodnevne regionalne konferencije pod nazivom „Digitalizacija i promocija državne uprave kao poželjnog poslodavca i drugi razvojni trendovi u upravljanju ljudskim resursima”, istakla da je pred nama izazov da u narednom periodu kreiramo bolje okruženje za njihov rad, ali i jačamo njihova znanja i veštine.

Ona je dodala da razvoj kapaciteta i strateško upravljanje ljudskim resursima, uz digitalizaciju i unapređenje u oblasti pružanja usluga, predstavljaju ključnu kariku na putu ka izgradnji profesionalne, moderne i jake uprave, koja je posvećena ostvarenju interesa građana i privrede.

Državna sekretarka je podsetila na to da su okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 u kontinuitetu postavljale nove izazove pred državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo uspelo je da razvije novi strateški okvir za reformu javne uprave, koji među desetogodišnje prioritete, između ostalog, svrstava unapređenje u oblasti upravljanja ljudskim resursima.

Mačužić Puzić je naglasila da će Vlada i Ministarstvo ostati posvećeni izgradnji kapaciteta državno-službeničkog sistema, zajedno sa Službom za upravljanje kadrovima (SUK) i Nacionalnom akademijom za javnu upravu (NAJU).

Dvodnevnu regionalnu konferenciju organizuje SUK, u saradnji sa nemačkom Fondacijom Hans Zajdel, sa ciljem da se, kroz predstavljanje dobrih primera iz prakse i razmenu mišljenja i iskustava stručnjaka iz regiona, pruži dalja podrška unapređenju i modernizaciji upravljanja ljudskim resursima u javnim upravama, kao ključnom resursu administrativne reforme.

Drugog dana konferencije pomoćnice ministra Ivana Savićević i Jasmina Benmansur predstaviće nove inicijative MDULS-a u oblasti upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: