SRBIJA – Kroz gastronomske manifestacije koje se održavaju širom naše države, možemo otkriti u kojoj hrani zaista uživamo. Naravno, sarma, pasulj, slanina, kobasica, kulen, čvarci, štrudle i još mnoga druga ukusna jela i namirnice su nešto bez čega zaista ne možemo zamisliti neki naš obrok.
Nedavno smo pisali o gastronomskim manifestacijama koje krase Vojvodinu, a ujedno i čuvaju tradiciju naših slasnih jela. Njih krase bogati štandovi i programi, koji tokom čitave godine okupljaju i zabavljaju veliki broj domaćih i inostranih posetilaca.
U ferbruaru ove godine popularni sajt za hranu i piće “Taste Atlas”, sproveo je jedno veoma zanimljivo istraživanje i napravio mapu na kojoj se tačno vidi koje se namirnice najčešće koriste u određenim zemljama, naravno, na mapi smo i mi.
Kada je u pitanju naša kuhinja, najčešće koristimo crni luk, beli luk, svinjsko meso, mlevenu začinsku papriku i jaja.
Iako je svaka kuhinja posebna na svoj način, zbog kombinacije začina i ostalih dodataka, bez nekih namirnica, prema ovom istraživanju, ne može nijedna od njih. Neke od namirnica su: beli luk, crni luk, maslinovo ulje, dok je od začina najpopularniji crni biber.
Interesantno je da su maslac, mlevena začinska paprika i luk su neke od osnovnih namirnica evropskih zemalja, dok je soja sos glavni pobednik kada je u pitanju kineska i japanska kuhinja.
Pored toga, istraživanje pokazuje da se ljute namirnice poput ljute papričice, đumbira i korijandera pretežno koriste u indijskoj kuhinji.
Na ovom linku možete pogledati koje namirnice koriste ostale zemlje, dok po svemu sudeći, postoje velike sličnosti među namirnicama određenih zemalja.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.