Uskoro ćemo uživati u ovim gastronomskim manifestacijama

VOJVODINA – Pored nestvarne prirode, Vojvodina se oduvek isticala po najukusnijim jelima koji žitelji naše ravnice pripremaju sa mnogo ljubavi! Upravo zbog toga, godinama unazad počele su prve gastronomske manifestacije u Vojvodini, kako bi se očuvala tradicija naših slasnih jela.

Danas imamo raznovrsne gastronomske manifestacije, koje se održavaju u naseljima Srema, Banata i Bačke. Svaku manifestaciju krase bogati štandovi i programi, koji tokom čitave godine okupljaju i zabavljaju veliki broj domaćih i inostranih posetilaca.

Slaninijada u Kačarevu, Kobasicijada u Turiji i Čvarak fest u Sivcu su i ove godine opravdali očekivanja mnogobrojnih gurmana, koji su sa osmehom na licu i punih stomaka ispratili još jedno izdanje ovih fenomenalnih manifestacija. U nastavku teksta pročitajte koje nas to gastronomske manifestacije očekuju u narednom periodu.

Bačka kulenijada i kobasicijada – Bač

Meštani Bača će i ove godine imati priliku da prisustvuju izboru najboljeg kulena, kobasice i slanine, kao i takmičenju u pravljenju sveže domaće kobasice na licu mesta i izboru najbolje pečene kobasice. Organizatori ove gastornomske manifestacije potvrdili su da će se manifestacija održati 22. aprila 2023. godine u Gradskom parku. Kao i do sada, pored zabavnog programa, organizatori obezbeđuju 5 kg mesa, creva, drva, stolove i klupe.

Sremska Kulenijada – Erdevik

Foto: Moj grad SM

Prve nedelje juna, po 24. put, održaće se gastronomska manifestacija “Sremska kulenijada”, jedna od najvećih i najposećenijih manifestacija takve vrste u regionu. Ona čuva nešto lokalno, autentično, domaće, nešto bez čega Srem ne može da se pomene a da se ne pomisli na taj ljuti proizvod. I ove godine štandove će krasiti autentična crvena boja suhomesnatog proizvoda, dok će se pored toga održati i kulturno – umetnički program.

Zmajevo – Gurmanijada 

Pored odlične hrane, manifestacija “Gurmanijada” ima zabavno – takmičarski karakter. Gastro Tim Srbija će i ove godine biti na raspolaganju svima koji žele dati podršku, korisne savete ili poneki skriveni trik u vezi određenih specijaliteta koji će biti tema ovog događaja. Manifestacija će se održati prve nedelje juna, dok uskoro stiže detaljan program.

Prosto k’o pasulj – Temerin 

Foto: Vojvodina uživo

Početkom juna održaće se najveća manifestacija u opštini Temerin, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj takmičara i posetilaca. Svaka ekipa koja želi da se okuša u kuvanju pasulja, dobija mesto za kuvanje sa stolom i dve klupe, paviljon, drva za loženje i poklon paket. Pored kuvanja, najveću pažnju privlače “Temerinske igre” koje podsećaju na one koje smo igrali u mladosti. Najbolje takmičare i ove godine očekuju vredne nagrade. Detaljan program stiže uskoro.

Somborski kotlić – Sombor

Foto: 025.rs

Kao i svake godine, krajem juna očekuje nas još jedno izdanje gastronomske manifestacije “Somborski kotlić”. Ova manifestacija tradicionalno okuplja meštane ovog grada, ali i one koji iz cele Srbije pa i regiona dolaze da učestvuju u kuvanju riblje čorbe ili paprikaša. Pored ukusnog jela iz kotlića, posetioci će imati priliku da uživaju u specijalnim gostima, koji su tu, kao i svake godine, da doprinesu pozitivnoj atmosferi. Detaljan program stiže uskoro.

VinoFest – Vršac

Festival, koji slavi najpoznatiji vršački brend – vino, okuplja vinogradare i vinare kako iz regiona tako i iz inostranstva. Posetioci, osim degustacije kvalitetnih vina iz Srbije mogu probati i vina iz Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske… Festival je izložbenog i prodajnog karaktera a Međunarodna komisija za ocenjivanje uzoraka vina, koju čine vrhunski enolozi, daje ovom festivalu i takmičarski karakter.  Festival vina “VinoFest” u Vršcu, tradicionalno će se održati prve nedelje jula, ove godine. Detaljan program stiže uskoro.

Apatinske Ribarske večeri 

Ribаrske večeri mаnifestаcija duge trаdicije, održava se svake godine, početkom jula u Apatinu. Jednа od nаjlepših trаdicijа “Apаtinskih ribаrskih večeri” je pripremаnje i tаkmičenje u pripremаnju аpаtinskog ribljeg pаprikаšа. Pored toga, manifestaciju kras bogat kulturno – umetnički program. Detaljan program stiže uskoro.

Štrudlijada – Novo Miloševo 

Manifestacija “Štrudlijada” tradicionalno okuplja veliki broj sladokusaca, u malenom banatskom naselju, Novom Miloševu. Uz bogat kulturno umetnički program, razna takmičenja, Novomiloševčani su poslednjih godina stvorili ovu prepoznaljivu manifestaciju u kojoj svake godine, početkom avgusta, uživaju mnogobrojni posetioci. Detaljan program stiže uskoro.

Prva varjača Laćarka – Laćarak

Nezvanično prvenstvo sveta u kuvanju gulaša “Prva varjača Laćarka”, kako ga zovu organizatori, tradicionalno će se održati ove godine u avgustu. održaće se 7. avgusta. Manifestacija svake godine okupllja oko 150 ekipa koje se takmiče u kuvanju gulaša, pored toga, “Prva varjača Laćarka” broji preko 12.000 posetilaca svake godine.  Detaljan program stiže uskoro.

Vinarske noći – Šid 

Za ljubitelje vina, u Šidu se svake godine održava manifestacija “Vinarske noći”, gde se mogu probati najbolja vina sremskog podneblja, gde ih na interesantno uređenim štandovima predstavljaju lokalne vinarije i vinari, ali i vinari iz inostranstva. Pored toga, na štandovima se predstavljaju i proizvodi poljoprivrednih gazdinstava iz opštine. Manifestacija svake godine krajem avgusta okuplja mnogobrojne posetioce i izlagače. Detaljan program stiže uskoro.

Vinski Park – Sremska Mitrovica

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Krajem avgusta održaće se festival “Vinski park” u Sremskoj Mitrovici. Cilj festivala je promocija vinske i gastro kulture u Sremu i približi krajnjim potrošačima proizvođače sa ovih prostora, koji se na tržištu izdvajaju kvalitetom. Detaljan program stiže uskoro.

Gastro Srem – Stara Pazova

Turističko gastronomska manifestacija “Gastro Srem”, održaće se od 01 do 03. septembra 2023. godine na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi. Ovo je jedinstvena manifestacija okupiće na jednom mestu okupiti sve domaće proizvođače i goste iz Srbije i regiona koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Svoje specijalitete izložiće proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, udruženja žena, poljoprivredna gazdinstva, vinarije, proizvođači meda, džemova, rakije, poslastičari, bombondžije. Posetioci će moći da degustiraju tradicionalne specijalitete ovog podneblja i da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.

Gastro fest – Bečej 

Ukoliko želite na trenutak da se vratite u detinjstvo i probate specijalitete po ukusu naših baka i mama, imamo lepe vesti za vas! Prve nedelje oktobra, održaće se manifestacija “Gastro fest” koja će okupiti više od 3o izlagača sa fenomenalnim specijalitetima. Manifestacija će se održati u oktobru, dok detaljan program stiže uskoro.

Sremski Klob Kob Fest – Šid

Foto: Opština Šid

Poslednjeg vikenda u oktobru održava se Gastronomsko-turistička manifestacija koja promoviše da se na teritoriji opštine Šid godinama unazad neguje multietičnost, multikulturalnost, suživot i tolerancija. Manifestacija je međunarodnog karaktera, veoma zanimljivog programa i poseti je nekoliko hiljada posetilaca. Okuplja veliki broj izlagača suhomesnatih proizvoda, ali i izlagače i udruženja koja promovišu razne druge tradicionalne, domaće proizvode, kao i autentične rukotvorine. Detaljan program stiže uskoro.

Sarmijada – Bačka Topola

Foto: IC/TK

Takmičenje u pripremanju jedne od omiljenih jela – sarme! Pored takmičenja u kuvanju sarme, u okviru manifestacije se organizuje i vašar rukotvorina i gastro proizvoda, bogat program za decu, sve to uz muzički program. Detaljan program stiže uskoro.

Festival Mlade Rakije – Ljutovo

Druga subota u novembru je već tradicionalno rezervisana za Festival mlade rakije, koji organizuje Udruženje proizvođača i ljubitelja rakije “Subotička peščara” u znak sećanja na poznatog i uglednog poljoprivrednog proizvođača Blaška Kopilovića.  Posetioci će imati priliku da degustiraju kvalitetne rakije kod više desetina proizvođača na festivalu. Uz rakiju, nude se domaći čvarci i drugi lokalni specijaliteti. Detaljan program stiže uskoro.

Novembar Fest – Novi Sad

Novembar Fest, festival kobasice i čvaraka, okuplja proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda iz Srbije i regiona. Tokom trajanja festivala posetioci su u prilici da prisustvuju procesu pravljenja kobasica i čvaraka uz neizostavne zvuke dobre tamburaške muzike. Posebna atrakcija je takmičenje u pravljenju kobasica gde svoja umeća ukrštaju timovi novosadskih kvartova, medija i sportskih klubova. Detaljan program stiže uskoro.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: