Opština Ruma postala vlasnik kuće Mileve Marić Ajnštajn

RUMA – Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog života, prešla je u vlasništvo opštine, obavestila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić rumsku javnost, putem svog zvaničnog facebook profila .

Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine. Porodica Marić se  1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.

Kuća u Železničkoj ulici broj 38, u kojoj je živela porodica Marić i dalje postoji, ali je nažalost u jako lošem stanju. Njena istorijska vrednost je neosporna, ali zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, Opština nije mogla da preduzme korake ka njenoj obnovi.

Foto: Opština Ruma

“Danas sa zadovoljstvom saopštavam da su sadašnji vlasnici odlučili da poklone ovu kuću našoj opštini. Ovaj nesebičan gest omogućiće nam da renoviramo kuću i pretvorimo je u centar kulture koji će biti na ponos svima nama. Ova kuća će postati mesto gde ćemo moći da se divimo nasleđu Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika”, poručila je predsednica Ćirić.

“Kuća će biti potpuno renovirana, te će mesto gde su stanovali poštovani naučnici konačno dobiti izgled i namenu kakvu zaslužuje. Ovo je veliki dan za našu opštinu, i verujem da će kuća Mileve Marić postati mesto inspiracije za buduće generacije. Hvala svima koji su omogućili da se ovaj san ostvari, i radujem se što ćemo zajedno učestvovati u obnovi ovako važnog dela naše istorije”, naglasila je predsednica Ćirić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.