Sunčani sat Mileve Marić Ajnštajn osvanuo u centru grada Rume!

RUMA – Mileva Marić Ajnštajn, jedna od najistaknutijih žena u svetu nauke, ostavila je neizbrisiv trag ne samo u polju fizike i matematike, već i kao inspiracija i ponos Rumi gde je provela 14 godina. Mileva je, za vreme svog života u Rumi, između ostalog, napravila jedan sunčani sat na jednoj kući u centru grada kako bi svi Rumljani mogli da vide tačno vreme.
Foto: Opština Ruma

U svojoj kući u Rumi, Mileva je, s ljubavlju i strašću prema matematici i astronomiji, stvorila sunčani sat, te ga je uz pomoć svog oca i tadašnjih lokalnih vlasti postavila u samom centru grada na fasadu kuće.

Mileva je svojom genijalnošću omogućila svim Rumljanima da uvek znaju koliko je sati, olakšavajući tako organizaciju njihovih aktivnosti.

“Da bi očuvali sećanje na Milevu Marić Ajnštajn i njen doprinos Rumi, odlučili smo da se napravi novi sunčani sat na renoviranoj fasadi zgrade u centru grada. Ovaj novi sat, inspirisan originalnim delom Mileve, postao je simbol ponosa i poštovanja prema njoj i njenom nasleđu. Sa svojom preciznošću i lepotom, sunčani sat na fasadi zgrade privlačiće poglede prolaznika i podsećati sve Rumljane na izuzetne doprinose nauci koji je Mileva Marić Ajnštajn ostavila iza sebe”, napisala je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, na svom zvaničnom Facebook profilu.

Foto: Opština Ruma

Ovaj sunčani sat predstavlja ne samo praktičan alat za merenje vremena, već i podsetnik na snagu i talenat jedne izuzetne žene. Mileva je, kroz svoj rad i dostignuća, pokazala svetu koliko je važno verovati u sopstvene sposobnosti i hrabro koračati putem nauke. Sunčani sat u Rumi postao je simbol Milevine večnosti i njene neizbrisive veze s ovim gradom.

Foto: Opština Ruma

Njeno nasleđe je trajno, a suncani sat u centru grada je mali, ali važan, deo tog nasleđa koji svetli kao simbol pažnje i divljenja prema njenom geniju i doprinosu u nauci.

Važno je napomenuti da se opština svim snagama trudi da otkupi kuću u kojoj je Mileva Marić živela sa porodicom i postoje planovi da se tu napravi stalna interaktivna multimedijalna izložba posvećena Milevi i njenim delima iza kojih je stajala zajedno sa suprugom Albertom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.