“Sve oči su danas uprte u Ohrid”: Završeni pojedinačni sastanci, čeka se susret Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji boravi u Ohridu kao posmatrač, rekao je da je sastanak Vučića i Kurtija istorijska prilika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanak će biti održan u Vili Ohrid.

13:30  Završena bilaterala sa Kurtijem

Sastanak Kurtija sa evropskim posrednicima je završen posle sat i po vremena.

Nakon njega, na agendi je zajednički, trilaterlani sastanak koji još nije počeo, prenosi “Euronews Srbija”.

13:15 “Ovo nije ‘dan D’ za pregovore”

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka Vučića i Kurtija bio dobar za ceo region.

 

Kazao je i da ne može da daje prognoze, ali je negirao da je ovo ‘dan D’ za pregovore.

12:30  Kovačevski se oglasio posle razgovora sa Vučićem

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna za ceo region, uoči sastanka Vučića i Kurtija.

– Mesto Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, geografski, istorijski, politički ili civilizacijski. Posebno u uslovima geopolitičkih previranja, duboke podele sveta i vojne agresije na evropskom kontinentu. Svi se zalažemo za bolju budućnost celog Zapadnog Balkana, gde će sukobi i nesuglasice ostati u prošlosti – rekao je Kovačevski i poželeo uspeh u dijalogu.

On je dodao da mu je veliko zadovoljstvo što je Ohrid domaćin sastanka na vrlo visokom nivou.

On je istakao da je dijalog jedinstvena prilika za konsolidaciju u regionu i za evropsku integraciju obe strane.

– Otvoren je dijalog na kojem se rašavaju pitanja iz različitih aspekata, koji su od ogromne važnosti za regionalnu stabilnost, održavanje mira koji vodi do prospariteta, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za čitav region – poručio je Kovačevski.

On je istakao da je značajno što SAD pružaju kontinuiranu podršku dijalogu pod okriljem EU.

12:00 U toku sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, oko podneva u Ohridu je počeo sastanak Kurtija, Borelja i Lajčaka.

Nakon toga, predviđen je trilateralni sastanak.

11:45 Eskobar: Ovaj sastanak istorijska prilika

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji takođe boravi u Ohridu kao posmatrač, rekao je da je sastanak Vučića i Kurtija istorijska prilika.

– Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek – rekao je Eskobar u intervjuu za “Radio Slobodna Evropa”, dodavši da je najveće očekivanje ima od finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

11.25 Stoltenberg: Budite konstruktivni

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da su pregovori između Beograda i Prištine važni, uz apel na Vučića i Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu.

10:40 Počeo sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka

U Ohridu je u toku sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

10:32 Kurti: Ozbiljan dijalog treba da rezultira dogovorom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, uoči razgovora sa predstavnicima EU, da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma “jer nema gotovog teksta”.

– Sve dok nema gotovog teksta, ne može biti zaključenja razgovora, a dok nema zaključenja razgovora, ne može biti ni dogovora. Ovde sam za principijelan, otvoren, ozbiljan dijalog koji treba da rezultira dogovorom, a dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima – rekao je Kurti, preneo je “Reporteri”.

Kurti je, pre sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, istakao da je, osim što je optimista, došao “sa dobrom namerom i voljom”.

10:30 Oglasio se Borelj

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj razgovarao je sinoć sa Entonijem Blinkenom o razvoju situacije u vezi sa dijalogom.

 

Borelj i Blinken su se saglasili da je ovo pravi trenutak da se naprave značajni koraci napred “u interesu evrointegracija”, a Borelj se u vezi s tim oglasio jutros na Tviteru.

10:10 Vučić se sastao sa premijerom Kovačevskim

– Zahvalio sam se prijatelju Dimitru na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga – poručio je predsednik Srbije.

 

Pre ovog sastanka, Kovačevski je razgovarao i sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Na pitanje novinara u prolasku da li je optimističan povodom današnjeg sastanka, kratko odgovorio da jeste.

Prema najavi, oko 10.15 sati, trebalo bi da počnu odvojeni sastanci Borelja i Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem, a nakon njih i trilateralni susret.

U Ohridu su jake snage bezbednosti, pripadnici vojske i policije obezbeđuju vilu i područje oko nje.

Govoreći o očekivanjima uoči sastanka na Ohridu, predsednik Srbije je prethodnih dana rekao da “neće biti nikakav sudbonosni dan” jer iako se neki nadaju, neće potpisati ništa, naročito ne tajno, kao i da će sve biti transparentno kao i do sada.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: