logo transparend vojvodina uzivo

Održana sednica Organizacionog odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Branka Radičevića

VOJVODINA – Danas je u Pokrajinskoj vladi održana sednica Organizacionog odbora za obeležavanje velikog jubileja – 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora, izjavio je da je Pokrajinska vlada podržala inicijativu Karlovačke gimnazije za obeležavanje ovog važnog jubileja i obrazovala Odbor, u čijem radu učestvuju predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija kulture, Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Brankovog kola i Vukove zadužbine.

„Okupili smo se da utvrdimo program ovog važnog jubileja, imajući u vidu Brankov značaj za našu književnost, umetnost i njegov veliki simbolički značaj za naš narod“, izjavio je Mirović.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je plan da 2024. godina bude posvećena sećanju na Branka ne samo u Sremskim Karlovcima već i u celoj Srbiji kako bismo se podsetili na veliko Brankovo delo.

Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u Brankovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina. Ove godine biće po prvi put uređena staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.