logo transparend vojvodina uzivo

Održana javna rasprava o Predlogu strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji

NOVI SAD – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju započelo je javnu raspravu o Predlogu strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030. godine, koja traje do 15. avgusta, a danas je održana u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Javnu raspravu otvorila je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, a raspravi je prisustvovala i članca Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić, kao i predstavnici Autonomne Pokrajine Vojvodine i organizacija civilnog društva.

– Grad Novi Sad se ističe kao jedinica lokalne samouprave koja je lider u pružanju usluga koje jedna lokalna samouprava pruža starim licima. Od 2016. godine Grad podržava aktivosti naših najstarijih sugrađana i na godišnjem nivou oko 250 penzionera sa nižim primanjima boravi na banjskom lečenju o trošku Grada. Izdvajaju se i sredstva preko Gerontološkog centra Novi Sad za Klubove penzionera kojih trenutno ima devetnaest, a postoje i Dnevni centri za stara lica. Lokalni javni prevoz je besplatan za naše sugrađane starije od 65 godina, a postoje i druge pogodnosti kao što su besplatan ulaz na Štrand i bazene – izjavila je Danijela Kostić, članica Gradskog veća.

Foto: Grad Novi Sad

Državna sekretarka Božović istakla je da predlog Strategije rezultat multisektorske saradnje u čijoj izradi su učestvovala sva ministarstva i sve nadležne istitucije, kako bi Strategija dala komponentu aktivnom i zdravom starenju. Prošlogodišnji popis stanovništva je pokazao da u Republici Srbiji ima 6,603 miliona stanovnika i da je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, a u skladu sa svim elementma popisa i potrebama stanovnika pripremljen je nacrt Strategije.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju iniciralo je izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starih imajući u vidu potrebe ove veoma osetljive kategorije stanovništva. Radnu grupu koja je izradila Predlog strategije činili su predstavnici nadležnih ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice, a postupak izrade podržao je Populacioni fond UN.

Predlog strategije podržava pristup aktivnog i zdravog starenja lica starijih od 65 godina u Republici Srbiji i usmeren je ka stvaranju preduslova da se starija lica bez obzira na godine kako bi ravnomerno učestvovali u svim oblastima društvenog života.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.