Odražana akcija sakupljanja staklene ambalaže na Štrandu

NOVI SAD – Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović prisustvovla je promociji i akciji sakupljanja staklene ambalaže koju organizuju Gradska uprava za zaštitu životne sredine i „Sekopak“ d.o.o. Beograd. Akciji su takođe prisustvovali predškolci iz PU „Radosno detinjstvo”, za koje su organizovane interaktivne radionice sa idejom da nauče pravilno da razvrstavaju otpad.

– Grad Novi Sad je kroz projekat sa „Naledom“ i „Sekopakom“ dobio preko 350 „zvona“, odnosno posebnih kontejnera za odlaganje reciklažnog stakla. Na ovaj način želimo da podignemo svest građana i pokažemo važnost recikliranja stakla, jer je staklo jedan od osnovnih materijala koje je najlakše reciklirati. Reciklažom jedne staklene boce uštedi se energije za 25 minuta rada jednog kompjutera, a takođe se i smanjuje 50 % aero zagađenja i uštedi se preko 50% energije. Ono što je nama jako važno jeste da se građani u što većem broju uključe u ovu akciju kako bi smo našu životnu sredinu učinili čistijom i boljom – rekla je Mira Radenović i dodala da je u poslednjih devet meseci od kada su postavljeni kontejneri za staklo sakupljeno oko devedeset tona stakla, što je odličan pokazatelj da naši sugrađani žele da recikliraju i imaju razvijenu svest o reciklaži.

Direktorka „Sekopaka“ Violeta Belanović Kokir je rekla da je ova akcija deo „Sekopak karavana“ koji će se pored Novog Sada posetiti još osam gradova u Srbiji i to Pirot, Vršac, Sombor, Niš, Valjevo, Negotin, Kragujevac i Kruševac.

– Pozivamo građane da što više odlažu stakleni otpad u „zvona“ koja su postavnjena u njihovim gradovima. Takođe, ovom akcijom nastojimo da što više mališana uključimo u edukaciju, koji će na zabavan način naučiti kako da pravilno sakuljaju reciklažni otpad. Danas smo za građane koji su doneli najmanje šest staklenih flaša ili tegli za jedno sa Gradom Novim Sadom obezbedili prigodne nagrade – rekla je Violeta Belanović Kokir.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: