Obuka za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava

BEOGRAD – U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je realizacija šestomesečnog kursa za osposobljavanje vodiča pasa i dresuru pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava (MES).

Na obuci u Nišu su profesionalna vojna lica iz više jedinica Vojske Srbije koja se obučavaju za dužnost vodiča službenih pasa za pronalaženje MES, dok odgovarajuću dresuru prolaze psi novouvedenih radnih linija rase nemački i belgijski ovčar.

Oni će po završetku osposobljavanja zajedno sa vodičima biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Obuka vodiča se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, a težište je na izoštravanju i usmeravanju urođenih osobina pasa i njihovog najbolje razvijenog čula – čula mirisa. Programom je obuhvaćena i socijalizacija pasa i njihovo navikavanje na različite uslove rada.

Zbog toga se, osim na vežbalištima Centra za obuku pasa, obuka izvodi i van kruga kasarne, na mestima veće koncentracije ljudi, motornih vozila i drugih spoljnih uticaja. Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa unapređuju se sposobnosti Vojske Srbije za zaštitu i obezbeđenje štićenih lica, kao i objekata i pokretnih sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.