Obuka školskih službi kao mera protiv vršnjačkog nasilja

vršnjačko nasilje
NOVI SAD – Četvrta po redu obuka zaposlenih u novosadskim školama, za reagovanje u slučaju vršnjačkog nasilja održana je danas, u Osnovnoj školi „Ivan Gundulić“.

Ove obuke namenjene su direktorima, sekretarima, zaposlenima u pedagoško-psihološkim službama i predstavnicima Gradskog učeničkog parlamenta, a realizuje ih Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada u okviru Programa senzibilisanja profesionalaca u ustanovama obrazovanja i vaspitanja za postupanja po prijavama nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije.

Predsednica Koordinacionog tela i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da Grad intenzivno radi na sprečavanju nasilja u školama i u tom smislu uvodi nove mere, a da su obuke nadležnih školskih službi jedna od njih.

– Nažalost tema vršnjačkog nasilja je uvek aktuelna i situacija po tom pitanju nije idealna, a ono što mi moramo da radimo jeste da se aktivno bavimo kako prevencijom tako i prepoznavanjem i rešavanjem problema ukoliko postoji. Grad Novi Sad, od 2013. godine, a pojačano u poslednjih godinu dana radi po tom pitanju, posredstvom Koordinacionog tela čiji su članovi predstavnici Policije, Centra za socijalni rad, direktori Aktiva osnovnih i srednjih škola, članovi Gradskog veća i stručne službe i predstavnici Učenički parlament – izjavila je Dina Vučinić.

Ona je podsetila na meru koju je Kordinaciono telo usvojilo u nameri da pospeši komunikaciju sa žrtvama nasilja, odnosno na mogućnost da se nasilje prijavi putem SOS broja telefona ili putem mejla. Naime, podržavajući nacionalnu platformu za prevenciju nasilja „Čuvam te“ Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada oformilo je radnu grupu koja obrađuje prijave upućene putem telefona, na broj: 064 844 88 00 ili putem mejla na adresu: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.

– Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je uveo ovu liniju i dao mogućnost da se svaki dan, 24 sata dnevno može prijaviti nasilje. Od kako je uveden, imali smo blizu sto poziva – izjavila je Dina Vučinić i dodala – Obukama koje sada sprovodimo želimo da pomognemo nadležnim školskim službama. Bilo je slučajeva kada su neke procedure preskočene i onda je rešavanje problema spalo na roditelje, a to ne sme da se dešava. Nasilje u školama je ozbiljan problem o kojem ne sme da se ćuti, slučajevi nasilja moraju biti prijavljeni i svaki dan moramo jasno da kažemo šta smo uradili da se nasilje spreči. Zato i mi radimo udruženo i na raspolaganju smo 24 sata dnevno.

Članica Koordinacionog tela Biljana Kikić Grujić objasnila je da se obuke sprovode u tri faze.

– Prvu fazu već realizujemo i njime su obuhvaćene osnovne škole, u drugoj fazi srednje, a u trećoj ćemo organizovati aktivnosti namenjene roditeljima. Prepoznali smo potrebu da zaposlenima u školama pružimo podršku u postupanju u slučajevima nasilja i radimo na tome da ga prepoznaju i da pravovremeno i blagovremeno reaguju. Takođe razgovaramo o tome šta su konkretni problemi određenih škola i kako da im pomognemo u tehničkom pogledu, da imaju osvetljenje, video nadzor i slično, ali i u savetodavnom i edukativnom smislu – izjavila je Biljana Kikić Grujić.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: