Objavljen drugi konkurs “Ekoopština” za lokalne samouprave i škole

BEOGRAD – Drugi konkurs “Ekoopština namenjen lokalnim samoupravama i školama u Srbiji otvoren je danas, a ambasador Francuske Pjer Košar naglasio je da tim projektom žele da promovišu i nagrade opštine i gradove u Srbiji koje se na lokalnom nivou bore protiv klimatskih promena i za zaštitu životne sredine kroz konkretne akcije.

Na otvaranju drugog izdanja konkursa za održive gradove “Ekoopština” u ambasadi Francuske, kojem je prisustvovala i ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ambasador je rekao da žele da motivišu opštine koje se bave zaštitom životne sredine u oblastima vodoprivrede, upravljanja otpadom, energetske efikasnosti zgrada i urbane mobilnosti.

Ambasador Košar je izrazio zadovoljstvo rezultatima prethodnoog konkursa, jer ih je to, kako je rekao, učvrstilo u nameri da treba razvijati veću saradnju u cilju zelenih gradova i opština, kao i saradnju između dve zemlje.

“Projekat Ekoopština treba da bude vektor za saradnju i približavanje everopskim integracijama kroz te krupne teme koje oblezavaju naše vizije”, rekao je Košar koji je dodao da prisustvo Đedović pokazuje da im je Vlada Srbije važan partner.

Naglasio je da su i maldi važan partner u celom procesu te da se konurs odnosi i na zelene škole.

Prema njegovim rečima, gradovi i opštine koje su pobedile prošle godine, Bačka Palanka, Kragujevac, Užice, Leskoavc, Čajeditna, Novi Sad i NIš, postali su referentne tačke za ostvarene rezutlate i buduće projekte.

Ambasador je naglasio da su zainteresovani da još vise lokalnih samouprava uzme učešće u projektu kako bi napredovali još više i unapredili Srbiju u okviru agendi koje projekat “Ekoopština” obuhvata.

Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović ocenila je da je prvi konkrus pokazao da širom Srbije u lokalnim samopuravama ima mnogo kvaliteitnih ideja i projekta, bogatstvo dodatnih praksi, kao i veliku motivisanost najmlađih da rade na unapređenju zaštite životne sednine.

Govoreći o značaju podizanja energetske efikasnosti i uštede elektične i toplotne energije, i onome šta se u Srbiji čini u toj olasti, Đedovićeva je naglasila da je država obezbedila dodatna sredsva u cilju povećanja energetske efikasnosti u visini od 70 miliona evra.

“Fokusirani samo na domaćinstva i javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023, a cilj je da podržimo još 80.000 domaćinstava”, rekla je Đedovićeva.

Dodala je da se paralelno radi i na podizanju energetske efikasnosti u javnim objektima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: