Đedović: U Srbiji sektor rudarstva beleži konstantan rast proizvodnje

BEOGRAD  – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je danas da sektor rudarstva u Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje koja je prošle godine bila za 22,6 odsto veća nego 2021. godine, čime je dostignut udeo u BDP-u od 2,4 odsto.

Ona je, na obeležavanju 77 godina postojanja Rudarsko-geološkog fakulteta, navela da je našoj zemlji neophodna snažna struka kako bi nastavila u pravom smeru.

Čestitajući profesorima i studentima na postignutim uspesima na obrazovnom i naučnom planu, Đedović je rekla da su energetska kriza, energetska tranzicija i aktuelni globalni izazovi, iznova naglasili značaj mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta.

“Cilj je održivo rudarstvo. Buduće strateške pravce moramo da definišemo svi zajedno, na krajnje odgovoran i posvećen način, vodeći računa pre svega o nacionalnim i ekonomskim interesima uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, rasta proizvodnje mineralnih sirovina, siguran okvir za investiciona ulaganja i puno uvažavanje i primenu svetskih standarda”, rekla je ministarka, a saopštilo resorno ministarstvo.

Đedović je navela da Rudarsko-geološki fakultet decenijama unazad daje značaj doprinos razvoju rudarstva i geologije i izrazila uverenje da će tako ostati i u budućnosti.

“U sadejstvu sa vama, uvažavajući reč struke i nauke, bićemo spremniji i odlučniji za period koji sledi”, poručila je Đedović.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: