Obeležen Advent u opštini Čoka (FOTO)

ČOKA – Predsednica opštine Čoka Stana Đember, imala je čast da upali četvrtu sveću u poslednjoj nedelji Adventa na poziv mađarskog kulturno – umetničkog udruženja “Kodalj Zoltan” (Kodály Zoltán) iz Jazova i “Piroš tulipan” (Piros tulipán) iz Ostojićeva.

Advent je period koji označava nekoliko nedelja pre Božića. Ovaj period proslavlja Katolička crkva i počinje 1. decembra, označava pripremanje za dolazak Božića.

Običaj nalaže da se upale četiri sveće koje se stavljaju u pleteni venac, one simbolišu nadu, mir, radost i ljubav.

“Deca se svake godine, u isto vreme, okupljaju ovde u udruženju gde se uče veštinama izrade ikebana i korinđanja na stari način. Ukupno jedanaestoro dece udruženja na katoličko Badnje veče posete 19 kuća u Jazovu i u svakoj izvedu malu predstavu o rođenju Isusa”, izjavila je Kristina Tot predsednica udruženja Kodalj Zoltan (Kodály Zoltán).

Predsednica opštine Čoka imala je priliku i da pogleda predstavu, posle koje je održala kratak govor.

“Ukazana mi je velika čast kao predsedniku Opštine Čoka da upalim četvrtu sveću u poslednjoj nedelji Adventa u Jazovu, na poziv mađarskog kulturnog udruženja “Kodalj Zoltan”. Provela sam prijatno vreme u društvu vas i poželela bih, ovim putem, svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, srećne božićne praznike”, izjavila je Stana Đember.

Predsednica opštine je nakon toga posetila i kulturno – umetničko udruženje Piroš tulipan (Piros tulipán), gde je takođe imala tu čast da upali četvrtu sveću.

“Advent obeležavamo svake godine u našem udruženju, koje smo osnovali pre šest godina. Trudimo se da svake godine bude što bogatiji program i da deca uživaju. Ovim putem pozvao bih decu iz udruženja da 22. decembra ponesu po jedan ukras od kuće, kako bi simbolično okitili našu jelku”, izjavio je Tertei Janoš, predstavnik Udruženja.

Prilikom paljenja sveće, predsednica opštine Čoka izrazila je veliko zadovoljstvo što joj je ukazana čast da bude deo Adventa.

“Ovom prilikom poželela bih vam da vas kroz život prate četiri Advent sveće, kao simboli nade i ljubavi. Takođe, želim vam svima srećne božićne praznike i da ih provedete u miru sa svojim najmilijima”, izjavila je predsednica opštine Čoka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: