Opština Čoka – uloženo 462 miliona dinara u infrastrukturu (FOTO/VIDEO)

ČOKA – Na samom severu Banata nalazi se mala Opština Čoka, ali, sve što potiče iz nje garantuje ime i kvalitet. Od 2017. u opštini je sproveden projekat komasacije za K.O. Čoka, a u infrastrukturu je uloženo blizu pola milijarde dinara. 

Sada, u 2022. godini opština Čoka je završila komasaciju sa 4,2 % ukrupnjavanja zemljišta, premeren je građevinski reon i može se reći da će opština, kada bude dobila potvrdu za projekte, imati jedan savremeni premer dostojan 21. veka.

Čak 70% stanovništa bavi se poljoprivredom, samim tim ovo mesto krase mnogobrojna poljoprivredna dobra. Osim toga u Čoki postoje dve livnice koje rade nodularno liveno gvožđe, zatim duvanska industrija, vinarija… i privatna preduzeća koja se bave trgovinom i ugostiteljstvom.

Zahvaljujući Programu komasacije, koji se realizuje od 2017., sve je postalo mnogo jednostavnije, kaže za portal Vojvodina uživo predsednik opštine Stana Đember.

Intenzivno se radilo na ulaganju u infrastrukturu u svakom naseljenom mestu, (8 naseljenih mesta i 7 mesnih zajednica), rekonstruisan je Dom zdravlja i kompletno je renovirana Osnovna škola „Jovan Popović“.

Uložena sredstva od 2017 – 2022. godine:

  • U rekonstrukciju i sanaciju zgrade osnovnog obrazovanja OŠ „Jovan Popović“ uloženo je 175.245,952 dinara
  • U putnu infrastrukturau uloženo je 133.756,699 dinara
  • U atarske puteve uloženo je 45.461.135 dinara
  • U rekonstrukciju vodovodne mreže uloženo je 62.761,927 dinara
  • U rekonstrukciju Doma zdravlja – zubna ambulanta i dečiji dispanzer uloženo je 19.988,507 dinara
  • Ulaganje u verske objekte 24.832,640

 

Foto: Vojvodina uživo (Osnovna škola Jovan Popović)
Foto: Vojvodina uživo (OŠ Jovan Popović)
Foto: Vojvodina uživo (Dom Zdravlja Čoka)
Foto: Vojvodina uživo/Ulaz u OŠ Jovan Popović

Prvi pisani podaci o Čoki potiču iz 1247. godine, u to doba nalazila se u sastavu feudalnog poseda čiji su se vlasnici često menjali. Tek 1753. godine Čoka je označena kao srpsko naselje i imala je 192 porodice. Davne 1773. godine osnovana je srpska škola i podignuta pravoslavna crkva.

Na samom ulasku u Čoku, pomalo skriven od očiju javnosti, nalazi se izuzetno vredan muzej koji je smešten u Hramu Svetog Trojstva Rimokatoličke crkvene opštine u Čoki. U samoj blizini crkve nalazi se i matična biblioteka sa zavidnim fondom knjiga. Čoka je trenutno jedino mesto u državi koje ima zbirku duhovnih predmena u sastavu jednog sakralnog objekta. Mnogi žitelji ove varošice to ne znaju. 

Glavna atrakcija za turiste je Stari dvorac koji je od 24. septembra 1984. godine stavljen pod zaštitu zakona. Njegova gradnja je započeta polovinom 19. veka, a završena je osamdesetih godina 19. veka.

Foto: Wikimedia.Commons/Mladen Sekulić

Sve do završetka Drugog svetskog rata, Čoka je bila deo opštine Novi Kneževac. Nedugo zatim, ona postaje sedište opštine, ali i industrijski centar čitave oblasti.

Još jedno blago Čoke je čokanski atar koji je poznat kao izuzetno lovište raznih divljači. Blizina reke Tise, Zlatice i veliki broj jezera u mrtvajama nastalim presecanjem meandara koja su nezagađena i bogata ribom predstavljaju pravi raj za ribolovce.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.