logo transparend vojvodina uzivo

Pogledajte kako Novosadski sadiša presađuje višedecenijska stabla na Detelinari (FOTO)

NOVI SAD – Gradsko zelenilo je na Detelinari u ulici Filipa Filipovića presadilo četiri odrasla stabla kako bih ih sačuvalo od uklanjanja, saznaje Dnevnik.

Jedna lipa i tri stabla crvenolisne šljive nalazila su se trasi nove priključne saobraćajnice za punjač elektrničnih aubomobila, koju uz parking u ovoj ulici gradi Parking servis.

Kako se naš list uverio na licu mesta, uz pomoć nove mašine za presađivanje drveća, sva četiri stabla su sačuvana.

Jedna lipa i jedna crvenolisna šljiva, pronašle su novi dom na obližnjem delu zelene površine uz parking, dok su još dva stabla crvenolisne šljive privremeno smeštena u rasadnik Gradskog zelenila, gde će biti pažljivo negovana dok ne budu premeštena i presađena na stalnu lokaciju.

Foto: Gradsko zelenilo

Tim stručnjaka iz Gradskog zelenila pažljivo je izvadio stablo lipe i crvenolisne šljive sa njihovih prvobitnih lokacija, koristeći najnovije tehnike kako bi se osiguralo njihovo uspešno presađivanje.

– Ovo je odličan primer kako gradske službe mogu zajedno da rade na očuvanju zelenila u našem gradu. Zahvaljujemo se Parking servisu na saradnji i razumevanju važnosti očuvanja drveća – izjavio je Miloš Egić, direktor Gradskog zelenila.

– Današnja operacija presađivanja odraslih stabala predstavlja ključni korak u budućem radu našeg preduzeća. To će nam pomoći da nadoknadimo značajan broj odarslog drveća koje smo izgubili tokom julskih oluja. A takođe će nam pomoći u očuvanju odraslog drveća koje se nađe na trasi izgradnje komunalne infrastrukture u gradu i ozelenjavanju grada u budućnosti – rekao je Egić.
Mašine za presađivanje drveća koriste mnogi razvijeni gradovi u Evropi i svetu, jer omogućavaju pažljivo vađenje i presađivanje već odraslog drveća bez narušavanja korena ili korenovog sistema. Mašina drvo presađuje zajedno sa busenom što smanjuje stres biljke i obezbeđuje da se brže primi i ukoreni se na novoj lokaciji.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.